Denník N

Najslávnejší atentát studenej vojny? Pred 40 rokmi v Londýne Bulhari s pomocou KGB dáždnikom otrávili disidenta

Najpravdepodobnejšia zbraň, ktorou zabili Georgiho Markova, je dáždnik, z ktorého vystrelili guľku s jedom. Na obrázku model, ako taká zbraň mohla fungovať. Foto - asr/ap
Najpravdepodobnejšia zbraň, ktorou zabili Georgiho Markova, je dáždnik, z ktorého vystrelili guľku s jedom. Na obrázku model, ako taká zbraň mohla fungovať. Foto – asr/ap

Bulharského disidenta Georgiho Markova zabili strelou z dáždnika za bieleho dňa v Londýne.

Štvrtok 7. september 1978 bol pre Georgiho Markova bežný pracovný deň. Bulharský spisovateľ a disident, ktorý už deväť rokov žil v exile, zaparkoval auto v centre Londýna.

Na zastávke na moste Waterloo Bridge čakal na autobus, ktorý by ho odviezol do budovy BBC, kde pracoval pre bulharské vysielanie. Jeho reportáže a eseje počúvalo doma potajomky mnoho Bulharov.

V dave na zastávke náhle zacítil vzadu na pravom stehne silné bodnutie. Otočil sa a uvidel muža, ako dvíha zo zeme dáždnik. Muž s cudzím prízvukom zamrmlal, že ho to mrzí, a zmizol preč.

„Georgi mal dojem, že sa snaží zakryť si tvár, keď utekal na taxík,“ opakovala neskôr jeho slová Markovova manželka.

Úmrtie po štyroch dňoch

Ešte v ten večer dostal novinár teplotu, na druhý deň ho odviezli do nemocnice. Mal vysokú horúčku, zvýšený pulz a šesťcentimetrovú opuchnutú oblasť okolo rany. Jeho stav sa rýchlo zhoršoval a o tri dni neskôr zomrel. Georgi Markov mal 49 rokov a zanechal po sebe britskú manželku a dvojročnú dcéru.

Lekári rýchlo zistili, že smrť Markova a incident s mužom s dáždnikom spolu súvisia. Pitva ukázala, že v nohe mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie