Denník N

Štát zaplatí štadión namiesto Kmotríka. Bude podľa jeho predstáv?

Ivan Kmotrík (druhý zľava) oznamoval, že začína búrať starý slovanistický štadión. So štátnou pomocou chcel začať stavať nový, ktorý ukázal na makete. Bolo to v lete roku 2013. Foto – TASR
Ivan Kmotrík (druhý zľava) oznamoval, že začína búrať starý slovanistický štadión. So štátnou pomocou chcel začať stavať nový, ktorý ukázal na makete. Bolo to v lete roku 2013. Foto – TASR

Premiér Robert Fico predstúpil pred verejnosť, aby oznámil, že Národný futbalový štadión, ktorý mal pôvodne stavať podnikateľ Ivan Kmotrík, preberie štát.

Ako veľmi sa bude líšiť štátny štadión od toho, ktorý mal rozprojektovaný Ivan Kmotrík? To zatiaľ nevedno. Premiér Robert Fico zatiaľ len prisľúbil, že štát futbalový štadión postaví, keď to nezvláda podnikateľ a majiteľ futbalového Slovana Kmotrík. Predseda vlády predpokladá, že by to mohlo stáť asi 45 miliónov eur.

Detaily o tom, či chce a či vôbec môže štát prebrať Kmotríkov projekt aj bez komerčných stavieb, ako avizoval na tlačovke Fico, dnes nie sú známe.  Stavba štadióna sa mení už tretíkrát. Ešte prvá vláda Roberta Fica prisľúbila, že zaplatí celý štadión. Cenu vtedy odhadla na 70 miliónov eur. Plán sa napokon neuskutočnil a Kmotrík prišiel so štadiónom, ktorý celý bude stáť 70 miliónov eur, no v tom je už zarátaná aj komercia. Teraz sa štát opäť vrátil k modelu zaplatiť všetko.

Pozrite sa, ako si arénu predstavoval Kmotrík:

  • Areál mal podľa Kmotríka celý stáť asi 70 miliónov eur. Zahŕňalo to stavby asi na 54 000 metroch štvorcových.
  • Z toho väčšina peňazí, vyše 50 miliónov eur, sa mala investovať do samotného štadióna. Z týchto nákladov sa čakalo, že štát preplatí 27,2 milióna eur, najviac však 40 percent.
  • Futbalová časť bola rozplánovaná ako aréna s kapacitou okolo 21-tisíc miest. Tak to píše hlavný architekt štadióna Karol Kállay v štúdii o tom, ako štadión zasiahne životné prostredie.
  • Kmotríkovmu štadiónu vyčítali, že architektonický návrh si nevybral v riadnej súťaži, a teda nevedno, či nemohol byť krajší či lacnejší. S architektom sa Kmotrík pozná z detstva, a preto ho oslovil.
  • Návštevníci  komplexu mali mať k dispozícii takmer tisíc parkovacích miest.
  • Okrem štadióna mali vzniknúť aj komerčné priestory. Kmotrík mal v pláne budovu s kancelárskymi priestormi a plánoval aj vyše 300 bytov. V minulosti tvrdil, že je priskoro hovoriť detaily, podľa situácie na trhu vraj môže zopár poschodí ubrať.
  • Kmotrík plánoval aj „malé zariadenia cestovného ruchu“, teda pravdepodobne hotel.
Takto mal vyzerať pôvodne štadión na Tehelnom poli. Foto - Tasr
Takto mal vyzerať pôvodne štadión na Tehelnom poli. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Národný futbalový štadión

Slovensko

Teraz najčítanejšie