Denník N

Prezidentský prieskum AKO: Lídrom je Mistrík, bez ohláseného kandidáta Smeru sa dostal vysoko aj Chmelár

AKO do prieskumu zahrnulo aj ľudí, ktorí kandidatúru neohlásili, najvyššie z nich je premiér Peter Pellegrini.

Vedec Robert Mistrík, ktorý kandiduje ako nezávislý, no podporuje ho SaS či strana Spolu, sa so svojimi preferenciami dostal do čela prezidentských kandidátov. Jeho vedenie je však len veľmi tesné, na úrovni štatistickej chyby.

V prieskume AKO, ktorý v utorok ráno zverejnil denník SME, by ho volilo 12 % ľudí. Hneď za ním by bol premiér Peter Pellegrini, ktorý však len pred týždňom svoju kandidatúru vylúčil, a nedá sa teda v tejto chvíli považovať za reálneho kandidáta.

Tretím v prieskume agentúry je ľavicový aktivista Eduard Chmelár, ktorý môže oslovovať časť ľavicových voličov. Poslanec Smeru Ľuboš Blaha nazval Chmelára „presvedčivejším kandidátom“, než ako by bol napríklad člen strany a exminister kultúry Marek Maďarič. Ten sa však kandidovať takisto nechystá.

Po Chmelárovi nasleduje predseda parlamentu a SNS Andrej Danko, ktorý týždne hovoril o tom, že by chcel za prezidentskú kandidátku svojej strany ženu. Pred pár dňami však pripustil, že za SNS môže kandidovať aj muž.

Ďalej v prieskume s tesnými rozdielmi nasledujú ohlásení kandidáti: sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, František Mikloško, kandidátka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová a líder ultrapravicovej ĽSNS Marian Kotleba.

AKO robilo prieskum medzi 30. augustom a 5. septembrom tohto roka. Otázka znela „Ak by sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorému z uvedených kandidátov by ste asi dali svoj hlas? Prečítam vám ich zoznam v náhodnom poradí“.

Kandidáti boli prezentovaní tak, ako budú na volebnom lístku – aj s údajom o veku, profesii a politickej strane, resp. nezávislosti kandidáta. Do zoznamu boli zaradení okrem 15 verejne ohlásených kandidátov aj zástupcovia tých strán, ktoré ešte neoznámili svojho kandidáta, teda Smeru, OĽaNO a SNS.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie