Denník N

Teoretický fyzik Vladimír Bužek: Chaos okolo SAV hovorí našim vedcom vo svete, aby sa nevracali

Teoretický fyzik Vladimír Bužek. Foto - TASR
Teoretický fyzik Vladimír Bužek. Foto – TASR

Významný vedec v utorok ráno vyzval ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby rezignovala. Neschopnosť riešiť administratívny spor berie ako zlyhanie celej vedeckej komunity, vrátane seba.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Vladimír Bužek (61) pracuje na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied. Venuje sa kvantovej fyzike a patrí do slovenskej vedeckej špičky. Je viacnásobným držiteľom titulu Vedec roka, držiteľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, prednáša na zahraničných univerzitách a je aj laureátom írskej Waltonovej ceny a Humboldtovej ceny v Nemecku.

V akej atmosfére momentálne v akadémii vied pracujete?

Snažím sa pracovať v bežnom režime, doteraz som sa spor okolo transformácie ústavov Slovenskej akadémie vied snažil ignorovať. Stále si myslím, že ide o technický a administratívny problém, ktorý by sa pri dobrej vôli a snahe pomôcť slovenskej vede dal vyriešiť. Nie som človek, ktorý rád vstupuje do konfliktov. Žiaľ, situácia sa vyhrocuje natoľko, že – ako sa zdá – náš ústav bude musieť do konca roka ako novovzniknutá verejná výskumná inštitúcia zaniknúť. V tom vidím problém.

Čiže problém je, že ako vedec ste sa dostali do toho, že namiesto podpory z vedenia akadémie a rezortu ste sa ocitli uprostred administratívneho sporu.

Presne tak. Mám chuť zakričať spolu s Archimedom „Noli tangere circulos meos!“, teda „Nerušte moje kruhy!“ Nie som právne vzdelaný človek, nedokážem interpretovať zákon, najmä ak sa na jeho interpretácii nevedia zhodnúť ani samotní právnici. Vnímam, že v celom spore chýba dobrá vôľa a spoločný cieľ, ktorým by mala byť kvalitná slovenská veda.

Komu tá dobrá vôľa chýba? Vedeniu akadémie, alebo ministerke školstva Martine Lubyovej?

Dobrá otázka. Dnes som pol hodiny telefonoval s pani ministerkou Lubyovou,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Slovensko

Teraz najčítanejšie