Denník N

Švédske voľby podkopali populistický mýtus o rasovej apokalypse

Švédi hlasujú vo voľbách. Foto - AP
Švédi hlasujú vo voľbách. Foto – AP

Švédska krajná pravica sa síce posilnila, ale zdrvujúca väčšina Švédov hlasovala proti nej.

Autorka je americká novinárka a historička
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V čudnom svete krajnej pravice Švédsko dlho zohrávalo hlavnú úlohu. Nezaslúžilo si to svojou ekonomickou silou (jeho hospodárstvo je malé, hoci výkonné) ani veľkosťou populácie (má menej než desať miliónov obyvateľov). Dôvodom je, aby sme to povedali jemne, že Švédi sú blondiaci.

Nič to, že v skutočnosti mnohí nie sú: v ponurých bažinách internetu teraz Švédi pre veľkú skupinu ľudí symbolizujú svetlovlasých belochov. Platí to o Američanoch, Európanoch a Rusoch, ktorí túto symboliku využívajú na vyrozprávanie nasledujúceho príbehu: Svetlovlasí ľudia sú v ohrození. Belosi sú v ohrození. Titulky krajne pravicových článkov, ako napríklad Ako Švédsko politickou korektnosťou pácha samovraždu, vyvolávali množstvo rozhnevaných a vulgárnych komentárov.

Blogeri a trollovia kritizovali najmä švédske rozhodnutie z roku 2015, keď krajina v reakcii na najhoršiu utečeneckú krízu od skončenia druhej svetovej vojny rozhodla o prijatí 160-tisíc ľudí. Odvtedy sa čísla dramaticky znížili, pre krajnú pravicu však toto rozhodnutie nebolo prejavom ušľachtilosti, ale predstavovalo časť príbehu o belochoch obkolesených nepriateľmi.

Tento spôsob argumentácie prevzal Donald Trump hneď na začiatku svojho úradu z – ako sa neskôr ukázalo zavádzajúceho – príspevku na Fox News. Inšpirovaný zásadnou dezinterpretáciou vo februári 2017 na zhromaždení na Floride kričal: „Pozrite sa na to, čo sa minulú noc stalo vo Švédsku! Švédsku! Kto by tomu uveril, že vo Švédsku?“

V skutočnosti sa vtedy vo Švédsku nič nestalo. Lenže vytrvalé, neodbytné a chvíľami hysterické zameranie krajnej pravice na imigráciu, ktorého súčasťou bolo zveličovanie správ o znásilneniach, malo reálny výsledok: úspešne touto jednou témou predefinovalo švédsku politiku, rovnako ako jej vnímanie zo zahraničia.

Od britského bulváru po New York Times (Ako krajná pravica dobyla Švédsko) všetci rozprávajú len o vzostupe krajnej pravice, konkrétne protiprisťahovaleckých Švédskych demokratoch, ktorých podaktorí prezentovali ako najväčšiu stranu, čo mala vzísť z nedeľných parlamentných volieb. „Bude to veľké,“ bombasticky minulý týždeň oznamoval Alex Jones z Infowars. Keď sa v nedeľu v noci objavili exitpoly, Breitbart News oznamovali, že táto strana „narástla“, kým establišment „sa potáca“.

Lenže keď v pondelok ráno prišli oficiálne výsledky, príbeh sa stal komplikovanejším, menej dramatickým a ťažším na vyhodnotenie. Švédskym demokratom sa síce naozaj darilo lepšie ako v minulosti, ale nie až tak dobre, ako sa čakalo. Sú treťou najväčšou stranou, no nie najväčšou. Čo je ešte dôležitejšie, zdrvujúca väčšina Švédov dokonca ešte aj v roku, ktorému totálne dominovala debata o imigrácii, volila proti nim.

Posilnila sa aj krajná ľavica a proimigrantská strana. Stredoľavé aj stredopravé centristické strany kreslá stratili. Tak ako v Nemecku či Holandsku, ani v tomto prípade skutočný príbeh nie je o „ziskoch krajnej pravice“, ale hovorí o politickej fragmentácii. Na vytvorenie novej švédskej vlády teraz možno budú potrebné zdĺhavé rokovania. Vyjednávania, ktoré väčšinu vonkajších pozorovateľov nebudú zaujímať. Obzvlášť tých, ktorí sa obávajú, že belosi čelia nebezpečenstvu.

Ako sa ukázalo, nie všetci Švédi sa rozhodovali na základe imigračnej témy. Zaujímali sa aj o svoje hospodárstvo, školský systém a po rekordne teplom lete a ohromných lesných požiaroch aj o životné prostredie a klimatickú zmenu. Ako sa ukázalo, švédsku politiku ovplyvňovalo viac tém ako iba príbeh prebiehajúcej rasovej apokalypsy. Pre médiá vo Švédsku aj v zahraničí, ktoré krajnej pravici urobili službu nekonečným informovaním o svojom pohľade na utečencov, z toho vplýva jedno ponaučenie. Realita bola tak ako vždy omnoho zložitejšia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie