Denník N

Čo sa musí ešte stať, aby skončil Dankov úradník Hoľko?

Šéf služobného úradu a priateľ Andreja Danka Ján Hoľko bol kľúčovým človekom na ministerstve obrany, ktorý dohodoval aj vojenské nákupy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf služobného úradu a priateľ Andreja Danka Ján Hoľko bol kľúčovým človekom na ministerstve obrany, ktorý dohodoval aj vojenské nákupy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko svojho kamaráta Jána Hoľka pôvodne zapieral. Teraz ho necháva v dôležitej funkcii napriek všetkým aféram, v ktorých sa ocitol.

Uprostred leta sa na ministerstve obrany odohrala nenápadná organizačná zmena. Pod generálneho tajomníka služobného úradu prešli odbory, ktoré sa starajú o údržbu budov a investície do armádnych majetkov. Človek v tejto funkcii si tak zabezpečil vplyv na rozhodovanie o desiatkach miliónov eur.

Táto zmena by nestála za väčšiu pozornosť, keby šéfom služobného úradu nebol Ján Hoľko – vyštudovaný politruk, dlhoročný obchodník a hlavne priateľ a chránenec predsedu SNS Andreja Danka.

„Ján Hoľko si touto zmenou ešte viac posilnil svoj vplyv. Na ministerstve má také postavenie, že ho nie je možné obísť pri väčšine kľúčových rozhodnutí. Rozhoduje o tom, aké informácie sa k ministrovi dostanú, rozhoduje aj o tom, akí ľudia budú pracovať v ministrovej kancelárii,“ hovorí obranný analytik Jaroslav Naď, ktorý na túto organizačnú zmenu upozornil.

Posilnenie Hoľkovej pozície sa odohralo v čase, keď sa už objavilo podozrenie, že Hoľko svoj vplyv zneužíva na privátne účely.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) cez leto požiadal Národnú kriminálnu agentúru, aby vyšetrila starší nákup pre vojenské letectvo, do ktorého bola zapletená Hoľkova bývalá firma.

Bývalý zamestnanec ministerstva Maroš Klinčák tento týždeň upozornil na to, že ministerstvo v roku 2012 zaplatilo 1,4 milióna eur za systémy na riadenie leteckej prevádzky. Zákazku dostala spoločnosť Willing, ktorú zakladal kamarát Roberta Fica, obchodník Miroslav Výboh. Systémy však reálne dodala firma R-Sys, ktorej konateľom a spolumajiteľom bol Hoľko.

V čom bol problém?

Obchod prebehol bez súťaže, pritom rovnaká technológia sa podľa Klinčáka dala nakúpiť za menej než polovičnú cenu. Vznikla zbytočná „vata“ v objeme státisícov eur, ktorá sa stratila niekde medzi zainteresovanými firmami. „Ministerstvo si zbytočne priplatilo takmer milión eur,“ vysvetlil v pondelok Klinčák.

Podplukovník vo výslužbe Maroš Klinčák vystúpil proti ministerstvu obrany napriek tomu, že je štátnym zamestnancom. V súčasnosti pôsobí na Letke ministerstva vnútra. Foto N – Tomáš Benedikovič

Klinčák ešte v roku 2016 požiadal ministra obrany Petra Gajdoša, aby prípad preveril. Podľa svojich slov ho upozornil aj na fakt, že v ňom figuruje bývalá firma úradníka Hoľka, ktorý práve nastupoval na ministerstvo.

Ľudia z ministerstva prípad preskúmali, ale nič pochybné nezistili. Klinčák sa preto obrátil na NKÚ, ktorý v zákazke hneď videl podozrenie z porušenia zákona a celú vec odovzdal polícii.

Tým sa kruh začal uzatvárať. Policajti budú teraz musieť pri vyšetrovaní spolupracovať s ministerstvom obrany, kde vládne Hoľko. „Pán Hoľko sa ocitol v jasnom konflikte záujmov,“ poznamenala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková, ktorá prípad zmapovala ako prvá.

Danko mlčí, Hrnko sa nenechá zosmiešňovať

Čo na tieto záležitosti hovorí Andrej Danko, ktorý za Hoľka zodpovedá? Nič.

Jeho hovorkyňa médiám odkázala, že predseda parlamentu sa vyjadrovať nebude, lebo prípad vyšetruje polícia a „téma je zneužívaná na politický boj“.

Denník N sa od pondelka trikrát pýtal Dankových hovorcov, prečo Hoľko zostáva stále vo funkcii. SNS všetky otázky ignorovala a na e-maily neodpísala.

O reakciu sme požiadali aj predsedu parlamentného výboru pre obranu Antona Hrnka z SNS, ktorý v máji zaujal výrokom, že „SNS je ako čistý potok“.

„Denník N pre mňa neexistuje. Denník N nechce informovať, chce zosmiešňovať a ja sa zosmiešňovať nedám,“ povedal Hrnko a zložil telefón.

Kamaráti z biznisu

Prečo je Hoľko pre Andreja Danka taký dôležitý?

V prostredí vládnej koalície existuje niekoľko teórií, ktoré sa navzájom nevylučujú: od tej, že Hoľko pomáhal zo zákulisia budovať post-slotovskú SNS, cez téoriu, že na Danka vie veľa vecí z minulosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie