Denník N

Do Pacifiku vyplával prvý systém na zber plastového odpadu

Morský zberač počas príprav v Tichom oceáne. Foto - TASR/AP
Morský zberač počas príprav v Tichom oceáne. Foto – TASR/AP

Zariadenie smeruje k najväčšiemu oceánskemu zhluku odpadkov. Podľa výpočtov organizácie by 60 podobných zariadení znížilo znečistenie oceánov o polovicu už do roku 2025.

Vodné plochy na celom svete sú mimoriadne znečistené a značnou mierou k tomu prispievame aj my ľudia. Žiaľ, vyhadzovanie plastových materiálov do morí či oceánov nie je ničím výnimočným. Síce to trápi mnoho ľudí, ale iba niektorí s tým aj niečo robia.

Patrí k nim aj nezisková organizácia The Ocean Cleanup (Vyčistenie oceánu). Tá v sobotu po rokoch príprav vypustila zo San Francisca prvé zariadenie na zber plastu. Zavesené je za ťažnou loďou.

Celý systém smeruje k takzvanej Veľkej pacifickej skládke medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi. V lokalite je nahromadené najväčšie množstvo morského plastu na celom svete, asi 1,8 bilióna kusov odpadu, uvádza The Independent.

Objem odpadu vo Veľkej pacifickej skládke zodpovedá rozlohe jedného Francúzska. Experti dokonca varujú, že ak nebudeme problém morského odpadu náležite riešiť, do roku 2050 prevýši počet celosvetového odpadu celkové množstvo rýb.

Poháňanie prírodou

Práve tomu chce nezisková organizácia The Ocean Cleanup zabrániť. Samotné zariadenie „oceánskeho zberača odpadu“ má podobu 600 metrov dlhej plávajúcej hrádze, na ktorej spodku je upevnená priečka siahajúca až do trojmetrovej hĺbky.

Systém sa v dôsledku pôsobenia vetra, morských prúdov a vĺn automaticky sformuje do tvaru písmena U. Pohybovať sa má rýchlejšie ako kusy plastov, ktorých väčšina je podľa vedcov tesne pod morskou hladinou.

Podľa predstaviteľov The Ocean Cleanup je hlavným pozitívom ich nápadu, ktorý dostal názov „Systém 001“, práve to, že ho poháňajú prírodné sily, čo v konečnom dôsledku spôsobuje, že jeho rýchlosť bude podstatne vyššia ako rýchlosť plastového odpadu. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie