Denník N

Moja dcéra má kilá navyše. Ako s ňou hovoriť, aby som ju nezranila, pýta sa mama, ktorá sama zažívala výsmech

Ilustračné foto – © David Woo (CC BY 2.0)
Ilustračné foto – © David Woo (CC BY 2.0)

Ľuďom s nadváhou netreba pripomínať, že sú tuční, vedia to aj sami a dobre mienené poznámky ich len bolia a demotivujú. Existuje aj lepší spôsob, ako napríklad s deťmi hovoriť o ich obezite.

„Už v škôlke som bola najväčšia v skupine, hoci ako narodená v posledný augustový týždeň som bola jedna z najmladších. V štvrtej triede na základnej som nosila podprsenku, oblečenie mi mama kupovala v dámskom. V tom veku som už pravidelne držala diéty, lebo som sústavne počúvala, aká som tučná. Telesná výchova  bola pre mňa utrpenie, hlavne v lete, keď sme utekali okolo školy v šortkách. Na strednej som spievala v speváckom zbore, ale musela som si nechať ušiť kostým, lebo v mojej veľkosti nemali. Na vysokej som schudla 30 kíl, po každom pôrode nabrala 15. Mám 45 rokov, z čoho 35 riešim svoje kilá, nespočetnekrát som vymenila šatník, lebo kvôli diétam moja konfekčná veľkosť skákala ako šialená,“ rozpráva Helena.

Hoci sa snaží, aby jej rozprávanie o trápení sa s nadváhou vyznelo „vtipne“ a občas sa aj sama na sebe zasmeje, pravdou je, že od základnej školy zažívala výsmech, a to aj od učiteľov či lekárov, verejné ponižovanie, vylučovanie z kolektívu a poznámky o tom, že tuční ľudia sú leniví, nemajú vôľu, nikdy nič nedokážu.

To ju asi v dvadsiatke priviedlo až k myšlienkám na samovraždu, s ktorými sa zverila jednej príbuznej. Tá to nepodcenila a Helene našla odbornú pomoc. Po pár rokoch terapie sa naučila, ako zvládať úzkosť, pocity menejcennosti, ako čeliť urážkam i nevyžiadaným radám, ako má jesť a cvičiť. Upravil sa aj jej vzťah s mamou, ktorá bola nadmieru kritická a Helene jej výzor stále vyčítala.

„Dodnes som však roztrasená. Teraz mám len miernu nadváhu, čo je problém mnohých žien a v mojom veku to už akosi toľko nebije do očí, ale aj tak príliš sledujem koľko mám kíl a stále mám strach, že ma niekto zraní poznámkou o váhe,“ priznáva Helena.

Čo ak bude ako ja

Negatívne skúsenosti a stále sa vracajúce spomienky na šikanu priviedli Helenu k vážnej dileme. Jej najmladšia, desaťročná dcéra má nadváhu a Helena sa obáva, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie