Denník N

Nám novičok neprekáža

Jedna z vystavených fotiek v budove ministerstva kultúry v roku 2016. Foto – FB / ruské veľvyslanectvo na Slovensku
Jedna z vystavených fotiek v budove ministerstva kultúry v roku 2016. Foto – FB / ruské veľvyslanectvo na Slovensku

Ruské veľvyslanectvo na Slovensku prezentuje historické fakty prevrátené naruby, besedy na školách s takzvanými historikmi a drzo prekrútenou minulosťou, krásy anektovaného Krymu a Facebook v militaristickom duchu.

Autor je spisovateľ

Po útoku novičokom na bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa v Salisbury vyše dvadsať krajín vyhostilo ruských diplomatov na znak solidarity s Veľkou Britániou. Naše ministerstvo zahraničných vecí pravdepodobne nedôverovalo vtedajším vyšetrovacím verziám svojho spojenca a ako jediné z okolitých krajín tak neurobilo. Podozrenia voči nášmu „obchodnému partnerovi“ boli príliš závažné a bolo si vraj treba počkať na dôkazy a až potom konať.

Teraz, keď Scotland Yard a britská tajná služba priniesli nespochybniteľné dôkazy, že za útokom stojí ruská vojenská spravodajská služba GRU, sa niet na čo vyhovárať. Miroslav Lajčák však iba povedal, že zistenia sú vážne a analyzuje ich. Je otázne,  aký bude výsledok analýzy teroristického útoku nervovo paralytickou látkou, ktorá na území nášho spojenca neohrozila iba plánovanú obeť, ale aj množstvo civilistov. Rovnako ako predtým, naše ministerstvo nekoná, ruskí diplomati si aj päť mesiacov po útoku ďalej užívajú našu pohostinnosť a venujú sa propagande.

Diplomacia je zjednodušene povedané presadzovanie záujmov a riešenie situácií mierovými prostriedkami. Len pre ilustráciu sa pozrime, čo na webe a Facebooku presadzuje Veľvyslanectvo Ruskej federácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie