Denník N

Opozícia žiada koniec Imreczeho, Kažimír sa vyjadrí až o týždeň

Minister financií Peter Kažimír a jeho podriadený František Imrecze, šéf finančnej správy. Foto: TASR
Minister financií Peter Kažimír a jeho podriadený František Imrecze, šéf finančnej správy. Foto: TASR

Časť ministrov nemá žiadne informácie o kauze colných podvodov, v ktorej môžeme prísť o 302 miliónov eur.

Minister financií Peter Kažimír (Smer) sa k obrovským colným podvodom, ktoré vypátral Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), vyjadrí až na budúci štvrtok. Kažimír zodpovedá aj za finančnú správu, ktorá vyberá clo.

Opozícia žiada odvolanie šéfov finančnej správy Františka Imreczeho a finančnej kriminálky Ľudovíta Makóa, dve tlačovky k podvodom mal aj Imrecze, minister financií však teraz tvrdí, že sa nechce uponáhľať.

Kažimír prirovnáva k 50. rokom

Kažimír v stredu na vláde povedal, že sa k zisteniam OLAF-u vyjadrí až po tom, ako Imrecze vystúpi v stredu na výbore v Národnej rade, a bude reagovať podľa toho, ako výbor dopadne.

„Evidujem výzvy opozičných strán, zároveň chcem povedať, že aj komunisti v 50. rokoch pri monsterprocesoch priznávali svojim obetiam právo sa obhajovať,“ povedal minister. „Preto by som prosil aj našu demokratickú opozíciu toto právo prisúdiť aj prezidentovi finančnej správy, aby mohol vystúpiť na tom správnom mieste, a tým je výbor pre financie a rozpočet,“ vravel.

Opozícia sa už dohodla, že bude vo veci colných únikov postupovať spoločne. Podľa poslanca SaS Jozefa Rajtára sa podvody tento rok začali diať znovu, čo podľa neho dokazuje obrovské množstvo kamiónov, ktoré preclievajú tovar z Číny v Nových Zámkoch a potom ho rozvážajú po celej EÚ. „Títo ľudia tam nemajú čo hľadať,“ vravel o Imreczem a Makóovi.

Veronika Remišová z OĽaNO hovorí, že na stole už nie je otázka, či sa tento podvod stal, alebo nie – to už konštatoval OLAF. Imrecze podľa nej nemal byť vo funkcii už od kauzy Bašternák, ktorá sa prevalila hneď po voľbách v roku 2016.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko od finančnej správy žiada odpoveď na otázku, kedy sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní. Štatistiku vyšetrovaní colných podvodov budú žiadať od polície aj prokuratúry. Očakáva razantné vyšetrovanie podvodov, ale aj rozbehnutie operatívnej činnosti polície aj SIS, keďže podľa názoru SaS masívne podvody pokračujú.

O správe OLAF za rok 2017 v stredu hovorila aj opozičná strana Spolu – občianska demokracia. Tá tvrdí, že podľa údajov OLAF-u sú vlády Smeru zodpovedné nielen za colný podvod gigantických rozmerov. Správa odhalila celkovo najväčších rozkrádačov spoločného európskeho rozpočtu v rokoch 2013 až 2017.

„Slovensko je počas obdobia vlády Smeru suverénne a s obrovským odstupom na prvom mieste v rozkrádaní európskych príjmov aj výdavkov,“ hovoril predseda Spolu Miroslav Beblavý. Podľa neho sa u nás pri príjmoch rozkradla až polovica (51,2 percenta) a pri výdavkoch každé siedme euro (13,5 percenta). Zo správy OLAF pritom podľa neho vyplýva, že priemer rozkradnutých peňazí v EÚ bol 4,6 percenta pri príjmoch a 2,2 percenta pri výdavkoch.

Zdroj grafu: Spolu – občianska demokracia

 

Beblavý vraví, že „za výber európskych príjmov aj kontrolu a audit európskych výdavkov bol po celý čas zodpovedný minister financií Kažimír, a preto by sme jeho mali za túto medzinárodnú hanbu brať na zodpovednosť“.

Ministri nemajú informácie

Zatiaľ čo sa ku kauze, pre ktorú od nás OLAF chce 302 miliónov eur, vyjadrila celá nefašistická opozícia a žiada odvolanie šéfov finančnej správy, časť ministrov vraví, že o podvodoch na cle nič nevie.

Imrecze má stále dôveru ministra životného prostredia a podpredsedu Mosta-Híd Lászlóa Sólymosa. „Chcel by som sa držať faktov, nech to vyšetria,“ povedal. Zatiaľ sa vec podľa neho rieši. „Keď sa to potvrdí, bude to problém, keď sa vyvráti, tak to bude problém, že sa to šírilo,“ povedal Sólymos.

Minister hospodárstva Peter Žiga zo Smeru sa k správe OLAF nevyjadruje, povedal, že je to otázka pre ministra financií.
„Nepoznám tieto fakty, veľmi málo pozerám správy a televíziu, dnes mi to len môj tlačový povedal,“ povedala zasa ministerka pôdohospodárstva a podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná (SNS). Nevie to preto komentovať. „Budem sa o to zaujímať, len sú veci, ktoré idú veľmi rýchlo,“ reagovala na otázku, či ju ako podpredsedníčku vlády nezaujíma kauza, pre ktorú možno budeme musieť zaplatiť 300 miliónov eur.

O podvode, ktorý sa prevalil ešte minulý týždeň, nevie veľa ani minister dopravy Árpád Érsek z Mosta-Híd. „Tristo miliónov eur ma zaujíma, ale či hovorí pravdu jedna alebo druhá strana, neviem,“ povedal. To, čo vypátral OLAF, si ešte nenaštudoval. „Počkajme ešte chvíľu,“ povedal. Pripustil, že neformálne sa možno na to ministra financií Kažimíra opýta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie