Denník N

Mohli by sa venovať niečomu inému, ale rozhodli sa pre festival. A urobili dobre

Šéfka platformy World Music From Slovakia Jarmila Vlčková. Foto – Robert Ragan
Šéfka platformy World Music From Slovakia Jarmila Vlčková. Foto – Robert Ragan

Vyše dvadsať koncertov, vyše tridsať hostí na konferencii a veľa sprievodného programu. To je v skratke World Music Festival Bratislava 2018.

Mohli by tráviť čas iným spôsobom, to by ich však nebavilo. Ale najmä Bratislava by na sklonku leta prišla o medzinárodný festival. Festival, ktorý je svetový takmer doslovne. Začína sa to už pri názve a žánri, platí aj pri hosťoch.

„O čo nám ide? Dialóg medzi kultúrami, rešpekt k vlastnej tradícii a budovanie porozumenia medzi ľuďmi prostredníctvom umenia,“ tvrdia organizátorky z platformy World Music From Slovakia Jarmila Vlčková a Ľubica Zajacová-Záborská. Konkrétne to znamená, že od štvrtka 13. septembra do nedele 16. septembra v niekoľkých priestoroch hlavného mesta pripravili sériu vystúpení známych zahraničných aj domácich mien, medzinárodnú konferenciu, workshopy a ďalší sprievodný program.

Na Slovensko pozvali Izraelčana Adama Bena Ezru, ktorý urobil z kontrabasu populárny nástroj, írskeho barda s krétskou lýrou Rossa Dalyho, ghanského pastiera a šamana Kinga Ayisobaza, srbského trubkára Marka Markoviča, ktorý zdedil talent aj kapelu po otcovi, či gitarového virtuóza s palestínsko-kolumbijskými koreňmi Amira-Johna Haddada.

Už len zo zemepisného hľadiska je jasné, že príhodnejšie než World Music Festival Bratislava sa táto akcia volať nemôže. Hostí zo sveta doplní výber toho najzaujímavejšieho z domácej scény – tento rok skupiny Bashavel, Páni času, Ľudové Mladistvá, Rusín Čendeš Orchestra, Miriam Kaiser Trio či projekt Chasidské piesne. Ich hudbu budú navyše hodnotiť profesionáli zo sveta, počas listening session, ktorá bude súčasťou konferencie. Tej sa zúčastní vyše tridsať hostí, čo nie je náhoda. Festival sa totiž stal súčasťou Fóra svetových festivalov (Forum of worldwide Music Festivals) a v Bratislave bude stretnutie jej členov.

Že nejde len o koncerty, ktorých bude tento rok vyše dvadsať, dokazujú aj flamencoworkshop („najmä pre gitaristov“), bubnovačka („pre celú rodinu“), bratislavská premiéra predstavenia Gádžo expres a premiéra filmu o najslávnejšej brazílskej speváčke Elis Regina.

Prvým vystupujúcim na festivale bude zoskupenie Spojené huky Slovenska, zatiaľ náš jediný gajdošský orchester. Gajdoši z rôznych ľudových hudieb, ale aj sólisti sa dali dokopy pod vedením výrobcu gájd a hudobníka Juraja Dufeka z Bojníc a hrajú na spôsob škótskych vojenských gajdošských kapiel, čo znamená, že sú schopní hrať aj kráčajúc po ulici. Ich repertoár tvorí hlavne gajdošská hudba z územia Slovenska. Práve táto kapela zložená z gájd, bubnov a ozembuchov sa bude snažiť prilákať obecenstvo z ulíc Bratislavy do Letnej čitárne u Raka, kde sa v piatok 14. septembra začína oficiálna hudobná časť festivalu.

Gajdošská kultúra na Slovensku bola v roku 2015 zapísaná do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a ako tretí prvok zo Slovenska (po fujare a terchovskej muzike), festival ju predstaví v niekoľkých podobách – vystúpia aj Páni času, Folk&Bass Orchestra, cez zástupcov cechu gajdošských nástrojov aj v dokumentárnom filme. Podrobnejšie info o festivale tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie