Denník N

Ďalší človek hovorí o korupcii vo futbale: Vopred dohodnutí a aj opití rozhodcovia, peniaze na pumpe, lacnejšie rekreácie a šikanovanie

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Dlhoročný rozhodca a delegát to radšej vzdal. Ján Hrčka teraz prehovoril o tom, čo sa dialo pod povrchom.

JÁN HRČKA sa narodil v roku 1956 v Banskej Štiavnici, vyštudoval Fakultu humanitných vied na UMB v Banskej Bystrici, pracoval ako vedúci sociálnych zariadení pre seniorov a zdravotne postihnutých. Od roku 1974 pôsobil ako rozhodca a delegát v rámci súťaží spadajúcich pod Stredoslovenský futbalový zväz, dotiahol to do tretej ligy. Aktívnu činnosť ukončil v roku 2017 na protest proti korupčnému správaniu svojich kolegov a nadriadených v zväze. Žije v Banskej Bystrici.

Viac ako štyri desaťročia ste pôsobili ako rozhodca a delegát v stredoslovenskom futbale. Minulý rok v júni ste to vzdali. Prečo?

Urobil som tak na protest proti praktikám, ktoré tam panujú. Výkonnému výboru zväzu som poslal list, v ktorom som opísal všetky súvisiace okolnosti, a vzdal som sa funkcie delegáta zväzu. Mal som toho dosť.

V apríli tohto roka som robil rozhovor s bývalým rozhodcom Jozefom Filkusom, ktorý tiež dlhodobo upozorňuje na korupciu v stredoslovenskom futbale. Tvrdí, že šéf zväzu Jozef Paršo sa ho preto radšej zbavil. Platia Filkusove slová, že korupcia je tam systémová?

Dostalo sa to do polohy, že pomaly nikto, kto dlhodobo robí vo futbale, nie je celkom čistý. Najhorších je posledných osem rokov. Dole vodou to začalo ísť už za bývalého predsedu komisie rozhodcov Františka Vorela a pokračovalo to aj za jeho nástupcu Jána Tomčíka, ktorý odstúpil až po policajnom zatýkaní rozhodcov, delegátov a funkcionárov v tomto roku.

Za výsmech a napľutie do tváre považujem skutočnosť, že výkonný výbor stredoslovenského zväzu a predseda zväzu Paršo navrhli, aby bol Vorelovi udelený zlatý odznak Slovenského futbalového zväzu, čo je najvyššie ocenenie v oblasti futbalu.

Práve za éry pána Vorela bol pritom zavedený systém, v ktorom rozhodcovia a delegáti zväzu museli na každom seminári okrem oficiálnej sumy prispievať aj sumou, ktorá mala slúžiť na chod komisie rozhodcov; samozrejme, bez dokladu a bez možnosti kontroly, na aký účel boli peniaze vynaložené. Aby toho nebolo málo, niektoré aktivity a zasadnutia komisie rozhodcov prebiehali v rekreačnom zariadení, ktoré riadi práve pán Vorel.

Vorel sa teda podľa vás správal netransparentne a dohadzoval si kšefty. Čo urobil jeho nástupca Tomčík?

Obaja začali stratifikovať rozhodcov a delegátov na dobrých a zlých. Pod dobrými rozumejte tých, čo vyhovovali konkrétnym klubom a ich funkcionárom, lebo rozhodovali podľa ich predstáv. Boli protežovaní a vyslovene nasadzovaní tam, kde si to kluby želali. Pozrite si delegačné listy – konkrétna skupina rozhodcov a delegátov sa stále točila okolo tých istých mužstiev.

Deklaroval som, že výsledky sa už netvoria na ihrisku, ale robia sa dohodami medzi funkcionármi klubov a rozhodcami. Zainteresovaní to vnímali ako žart. Doslova všetci. Úplnou samozrejmosťou pritom bola skutočnosť, že niektorí zástupcovia klubov vedeli takmer s trojtýždňovým predstihom pred oficiálnym uverejnením delegačného listu, kto im bude rozhodovať zápasy. Keď som si to overoval v delegačných listoch, potvrdilo sa to.

Vy sám ste boli svedkom minimálne dvoch korupčných skutkov. O čo šlo v prvom prípade?

Bol som delegovaný na zápas piatej ligy skupiny D, kde sa v predposlednom kole jesennej časti sezóny 2015/2016 stretlo prvé mužstvo v tabuľke s druhým. Vtedy som sa stal svedkom úplne jasnej snahy o podplácanie rozhodcov.

O aké mužstvá išlo?

To nebudem hovoriť.

Tak si to nájdem na internete. Išlo o zápas Radzovce – Tisovec?

Áno.

Čo presne sa tam udialo?

Už cestou na stretnutie v aute mal hlavný rozhodca zápasu telefonát, z ktorého som pochopil, že sa niečo deje. Keď sme prišli do kabíny, bol som oboznámený s tým, že jedno z mužstiev ponúka finančnú odmenu za výhru.

V príhovore pred stretnutím som rozhodcov dôrazne upozornil na korektné vedenie stretnutia a nech vidina peňazí nie je dôvodom, že budú preferovať jedno mužstvo pred druhým. S tým, že prípadné nedostatky uvediem vo svojej správe. Chcel som byť korektný k obom mužstvám, navyše som s oboma mal veľmi dobré vzťahy.

Ako prebehol zápas?

Rozhodcovi som nedal dobrú známku a v správe som opísal všetky nedostatky súvisiace s priebehom stretnutia. Napríklad to, že rozhodca nesprávne nariadil proti domácim blízko pokutového územia priamy voľný kop, z ktorého hostia dosiahli gól.

Dal by som mu ešte horšiu známku. Smolou však bolo, že moment, pri ktorom došlo k fyzickému napadnutiu hráča domácich, keď hosťujúci hráč naňho skočil v prerušenej hre, som napriek zjavnej chybe rozhodcu nemohol použiť, lebo z poskytnutého videa nebolo jednoznačne preukázateľné, že došlo k priestupku. Kameraman to totiž nezachytil a k dispozícii bol už len záber masívneho konfliktu hráčov obidvoch mužstiev na hracej ploche.

Práve takýmito chybnými rozhodnutiami sa medzi hráčmi a divákmi vytvárali záťažové a kritické situácie.

Kedy a kde došlo k odovzdávaniu peňazí?

Po zápase sme zastali na čerpacej stanici za Lučencom. Práve tam došlo k stretnutiu funkcionárov hostí a rozhodcov, ktorí preberali peniaze. Mňa si tiež vzal bokom jeden funkcionár a ponúkol mi odmenu za dobre odvedený výkon.

O akú sumu šlo?

To nebudem hovoriť, ale o smiešnu.

Rozumiem tomu správne, že korumpovali funkcionári Tisovca?

Áno. Veď tí sú nakoniec namočení aj v tej veľkej afére, keď v júli tohto roku pozatýkali viac ako dve desiatky ľudí pracujúcich pre zväz.

Nakoniec sa to otočilo proti vám – vraj ste ten úplatok iniciovali vy.

Veď to je na tom šialené. V novembri 2016 večer mi šéf komisie rozhodcov Tomčík poslal esemesku, v ktorej uvádzal, že na stretnutí klubov sa dozvedel nemilú vec, ktorú si následne overil, a odporučil mi, aby som na vlastnú žiadosť ukončil svoju činnosť delegáta zväzu. Ak tak vraj neurobím, bude o všetkom informovať výkonný výbor. Zároveň s touto správou som mal pozastavenú činnosť.

Nebolo mi jasné, čo sa deje, tak som mu zavolal. Vyšlo z neho, že som podozrivý z požadovania úplatku. Táto informácia ma mimoriadne zaskočila, tak som mu napísal e-mail, v ktorom som chronologicky opísal všetky udalosti od našej cesty na zápas až po cestu domov. Získal tak presné informácie – kto, komu a kde presne dával peniaze.

Čo nasledovalo?

Na druhý deň mi volal predseda zväzu Paršo, tak som mu povedal, že som neprávom obvinený z brania úplatku a že v tom má prsty jeden z tých, čo peniaze ponúkali. Mimochodom, jemu som zavolal tiež, aby mi to vysvetlil.

Nič konkrétne som sa nedozvedel, hovoril vo všeobecnej rovine. Po získaní nových informácií mi už bolo jasné, kto bol iniciátorom tejto špinavej hry. Opakovane som sa pokúšal s ním kontaktovať, ale, žiaľ, prostredníctvom mobilu to už nebolo možné.

Ako reagoval Paršo?

Tak, že dotyčného pozná ako seriózneho človeka a neverí, že by bol toho schopný. Šéf komisie rozhodcov Tomčík mi potom poslal e-mail, kde ma žiadal, aby som prišiel na stretnutie, kde bude on a vedúci delegátov. Vraj to tam preberieme.

Zopakoval som, ako sa to udialo, ale Tomčík trval na tom, že som stratil dôveru a že to bude riešiť so šéfom zväzu Paršom. Nech mi teda nik nehovorí, že Paršo o korupcii nevedel. Naopak, poznal všetky detaily – vedel, čo som napísal do e-mailu, a vedel aj to, že som sa stretol so šéfom komisie rozhodcov aj s vedúcim delegátov, ktorým som presne vysvetlil, kto peniaze núkal, kde, komu a ako sa vyplácali.

Hovorili ste o tom aj s políciou?

Keďže bola výrazne ohrozená moja dôstojnosť a šlo o hrubý zásah do mojej integrity, ešte v deň, keď mi Tomčík poslal esemesku, som telefonicky kontaktoval príslušníka Policajného zboru a požiadal ho o radu, ako postupovať.

Odporučil mi, aby som o tom napísal na riadiaci zväz, pričom jeho povinnosťou bude túto udalosť oficiálne nahlásiť a prešetriť. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Zamietlo sa to pod koberec a ja som ďalej fungoval v tretej lige. Tomčíkova snaha, aby som sa vzdal činnosti, už zrazu nebola aktuálna.

Čiže vás nechali na pokoji výmenou za to, že už do toho nebudete rýpať?

Presne tak.

Lenže neskôr ste sa opäť stali svedkom korupcie. O čo šlo?

O piatu ligu, skupinu B a zápas v sezóne 2016/2017, v ktorom domáca Bešeňová potrebovala vyhrať, lebo v poslednom kole šla k súperovi, s ktorým zápasila o postup.

Už keď sme s rozhodcami prišli na zápas, bolo mi jasné, že tam ako delegát nie som vítaný. Domáci funkcionári totiž disponovali informáciami, ako som postupoval po zápase v Radzovciach. Ako sa k nim dostali, netuším.

Medzi rozhodcami a funkcionármi panovali nadštandardné vzťahy, absentovali už len vrúcne bozky. Nasadili široké úsmevy, bolo zjavné, že sú dohodnutí. Funkcionár Bešeňovej prišiel za nami do kabíny a povedal, že potrebujú vyhrať, aby konečne postúpili, a že ak sa to podarí, budeme mať na dobrú kávu.

Rozhodcom som povedal, že ich vzťahy s domácimi funkcionármi sú zjavne nadštandardné, ale vzhľadom na atraktívnosť stretnutia ich upozorňujem, že všetko má svoje limity. Na to mi rozhodca s pohárikom v ruke so širokým úsmevom v tvári oznámil: delegátko, pohreb

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie