Zmerali, koľko vody sa spotrebuje na výrobu potravín. Konzumácia ovocia a zeleniny vedie k úsporám

Obzvlášť vysoké nároky na vodu kladie  chov dobytka. Olej, cukry a tuky taktiež potrebujú veľa vody, na druhej strane ovocie a zelenina vyžadujú menej vody. Foto N – Jana Németh

Vodná stopa spojená so spracovaním potravín na osobu na deň je v Spojenom kráľovstve 2757 litrov, v Nemecku 2929 litrov a vo Francúzsku dokonca 3861 litrov.

Dostatok zeleniny a ovocia neprospieva len nášmu organizmu, ale podľa vedcov zo Spoločného výskumného centra Európskej komisie (JRC) je užitočný aj z hľadiska úspory sladkej vody.

V najnovšej štúdii, ktorá vyšla tento týždeň v odbornom časopise Nature Sustainability, vedci porovnali viaceré spôsoby stravovania a prišli k záveru, že ak ľudia konzumujú mäso v zdravom množstve (nie nadmerne), mohli by znížiť vodnú stopu o 11 až 35 percent.

Vodná stopa (z angl. water footprint) sa definuje ako celkový objem sladkej vody, ktorý sa používa na výrobu spotrebovaného tovaru, v tomto prípade potravín.

Vedci tiež spočítali, že zdravá konzumácia rýb by znížila podiel sladkej vody pri príprave potravín o 33 až 55 percent. V prípade vegetariánstva by to bolo o 35 až 55 percent.

Autori štúdie vychádzali z dát zo 43-tisíc oblastí v Nemecku, Spojenom kráľovstve a Francúzsku a porovnali vodnú stopu, ktorá vzniká pri bežnej konzumácii jedla, s tou, ktorá vzniká pri zdravej konzumácii rýb, mäsa a pri vegetariánstve.

Najdetailnejšia štúdia

Ak sa ľudia stravovali zdravšie, vodná stopa klesla vo všetkých oblastiach zaradených do štúdie. Tá predstavuje dosiaľ najdetailnejší výskum o vzťahu medzi spotrebou potravín a vodnou stopou. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Pridajte sa k predplatiteľom

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |