Denník N

Mali len vyradiť jeho číslo. Prezident Libérie Weah však vo vážnom prípravnom zápase odohral 79 minút

Pred 23 rokmi vyhral Zlatú loptu, ocenenie pre najlepšieho hráča planéty, ako prvý a zatiaľ jediný Afričan v histórii. George Weah patril k najkvalitnejším útočníkom deväťdesiatych rokov a hral za veľkokluby ako AC Miláno, Paríž Saint-Germain či Chelsea, hoci vyrastal v chudobných slumoch v Monrovii, hlavnom meste západoafrickej Libérie.

V utorok, približne šestnásť rokov po tom, ako naposledy nastúpil za národný tím, sa 51-ročný politik šokujúco objavil na ihrisku v prípravnom zápase s výberom Nigérie. Na trávniku zostal až do 79. minúty. Nigérijčania, ktorí sa v júni predstavili aj na svetovom šampionáte v Rusku, nehrali so svojou najsilnejšou zostavou, ale nasadili viacero známych náhradníkov: napríklad záložníka Leicestru City Wilfreda Ndidiho.

Pôvodne mali v pláne pred začiatkom stretnutia iba vylúčiť Weahovo číslo 14 z libérijskej reprezentácie – zvyčajne to robia tímy vtedy, keď si chcú uctiť nejakého významného bývalého hráča.

Znamená to, že žiadny nový hráč si už toto číslo na dres v budúcnosti vybrať nemôže. Fanúšikov však šokovalo, keď Weaha, od zimy nového prezidenta krajiny, videli vychádzať na ihrisko v drese a kopačkách.

Weah, najslávnejší hráč v histórii Libérie, nastúpil na oficiálny medzištátny zápas napriek tomu, že s profesionálnym futbalom skončil ešte pred pätnástimi rokmi, keď pôsobil v klube Al Jazira v Spojených arabských emirátoch. Zatiaľ čo Weah hral za Libériu, jeho syn Timothy, ktorý sa narodil a vyrastal v New Yorku, reprezentoval Spojené štáty americké v prípravnom dueli s Mexikom.

Prvý raz v histórii futbalu sa tak stalo, že otec a syn

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie