Denník N

Interaktívne grafy deň po dni: Ako sa otepľovalo Slovensko od roku 1948

Výrez z grafu priemerných denných teplôt v Poprade od roku 1951.
Výrez z grafu priemerných denných teplôt v Poprade od roku 1951.

Päť grafov zobrazuje, ako sa za posledných 70 rokov menila teplota na Slovensku. Výrazne sa mení aj chladný Poprad pod Tatrami, aj tam sú už letá horúce.

V roku 1992 prišli na Slovenské prvé dlhé vlny horúčav. Vtedy to bol extrém, no od 90. rokov minulého storočia sa už teploty nevrátili späť k dlhodobým priemerom, ale dlhé a horúce letá sa stali novou normou.

Dali sme dohromady dáta o teplote na Slovensku od polovice minulého storočia, ktoré ukazujú, ako výrazne sa mení klíma na Slovensku.

Animácia priemerných mesačných teplôt v Hurbanove

Na 30-sekundovej vizualizácii za obdobie od roku 1948 vidno, ako sa v posledných rokoch v Hurbanove zvýšila priemerná mesačná teplota. Kružnica, ktorá zobrazuje priemerné mesačné teploty, sa zhruba do roku 1995 pohybuje po rovnakej osi.

Potom sa kružnica výrazne rozširuje – opakuje sa stále viac teplejších mesiacov.


Zdroj – ECAD/SHMÚ

Aj v chladnom Poprade je už horúco

Letá v Poprade boli ešte v druhej polovici minulého storočia väčšinou príjemné, priemerná denná teplota sa iba málokedy vyšplhala tesne nad 20 stupňov Celzia. Horúčavy boli skôr mimoriadne a väčšinou ani netrvali dlho.

Od deväťdesiatych rokov sa vplyvom globálneho otepľovania výrazne zmenila aj dovtedy chladná klíma pod Tatrami a od roku 1992 sa aj tam začali objavovať vlny horúčav čoraz častejšie, ukazuje aj interaktívny graf, v ktorom vidno priemernú dennú teplotu každého jedného dňa od roku 1951.

Horúčavy v Poprade už v deväťdesiatych rokoch trvali dlhšie, aj niekoľko dní, pribudlo viac teplých dní s priemernou teplotou nad 20 stupňov Celzia. V roku 1998, 2005 a dvakrát v roku 2013 prekročila priemerná denná teplota hranicu 25 stupňov – to sú horúce dni, počas ktorých teplota zrejme stúpa aj cez 30 stupňov a v noci výrazne neklesá pod 20 stupňov Celzia.

Graf (Zdroj – ECAD/SHMÚ) zobrazuje priemernú dennú teplotu za každý deň od roku 1951 do júla 2018.

Stĺpce označujú roky (od roka 1951 zľava doprava), riadky sú mesiace (od januára zhora nadol). Po prejdení na konkrétny štvorec sa zobrazí priemerná teplota v danom dni. Najtmavšou červenou farbou sú znázornené teploty od 25 do 30 stupňov Celzia, svetlejšou červenou sú teploty od 20 do 25 stupňov. Modrou farbou sú vyznačené teploty pod 5 stupňov Celzia.

Interaktívny graf priemerných denných teplôt v Poprade 1951 – 2018 (prejdite myšou na jednotlivé dni)

Najvyššie denné teploty v Poprade počas leta

Za posledných desať rokov v Poprade takmer vymizli dni, kedy by sa teplota počas dňa udržala pod 20 stupňami Celzia. Tu už hovoríme o najvyššej teplote v danom dni, nie o priemernej teplote za 24 hodín. Výrazne častejšie ako chladné letné dni boli v Poprade denné teploty nad 25 stupňov. V roku 2007 tam prvýkrát za posledných 67 rokov namerali teplotu nad 35 stupňov Celzia.

Maximálne teploty v Poprade od roku 1951. Zdroj – ECAD/SHMÚ

 

Extrémy na juhu v Hurbanove

V Hurbanove na juhu Slovenska bolo vždy teplo, no pamätníci si na také horúčavy, aké prišli koncom júla 1994, nepamätali. Priemerná teplota dva týždne neklesla pod 25 stupňov Celzia a najvyššie teploty každý deň prekračovali 35 stupňov.

Odvtedy sa séria tropických dní zopakovala aj v rokoch 2006, 2007, 2013 a 2015. Kým v druhej polovici minulého roka bola priemerná teplota nad úrovňou 30 stupňov Celzia iba jediný krát, za poslednú dekádu bolo takých dní až 10.

Graf zobrazuje priemernú dennú teplotu za každý deň od roku 1948 do júla 2018. Stĺpce označujú roky (od roku 1948 zľava doprava), riadky sú mesiace (od januára zhora nadol). Najtmavšou červenou farbou sú znázornené teploty od 25 do 30 stupňov Celzia, pričom niekoľko dní vystúpila teplota aj nad 30 stupňov Celzia (čierna farba).

Obrázkový graf priemerných denných teplôt v Hurbanove 1948 – 2018

(Kliknite sem pre načítanie interaktívneho grafu, veľkosť 2 MB)

Zdroj ECAD/SHMÚ

Najvyššie denné teploty v Hurbanove počas leta

Najvyššie namerané teploty v júli a auguste od roku 1948 do júla 2018. Graf denných extrémov ukazuje, že za posledné roky pribudlo výrazne viac extrémne teplých dní nad 35 stupňov Celzia.

Maximálne teploty v Hurbanove od roku 1948. Zdroj – ECAD/SHMÚ

Údaje sú z európskeho projektu na hodnotenie a zber údajov o klimatických zmenách (ECAD), ktorý zbiera dáta o počasí z viacerých krajín; za Slovensko ich poskytuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Prípadné chýbajúce denné dáta čerpá ECAD z iných staníc v okolí. Na vizualizácie v článku sme použili denné údaje zo staníc v Hurbanove (od roku 1948) a v Poprade (od roku 1951).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Počasie

Slovensko

Teraz najčítanejšie