Denník N

Indická kresťanka: Škoda, že s európskym jedlom Indovia nepreberajú aj európske myšlienky

Sherin Asha Devanantham prišla na Slovensko na pozvanie ACN Slovensko - Pomoc trpiacej Cirkvi v rámci kampane Sila dalitských žien. Foto - ACN Slovensko
Sherin Asha Devanantham prišla na Slovensko na pozvanie ACN Slovensko – Pomoc trpiacej Cirkvi v rámci kampane Sila dalitských žien. Foto – ACN Slovensko

Sherin Asha Devanantham pochádza z hinduistickej Indie, no ona sama je z najnižšej kasty a kresťanka. Ľudí ako ona v jej krajine diskriminujú a utláčajú.

Kým v Európe je kresťanstvo väčšinovým náboženstvom, v Indii ho vyznávajú len asi dve percentá Indov, čo je necelých 30 miliónov ľudí. Aktivistka za práva indických kresťanov a kresťaniek Sherin Asha Devanantham prišla na Slovensko porozprávať o tom, ako sa žije v krajine, kde ľudia prestupom z hinduizmu na kresťanstvo strácajú viaceré výhody.

Kedy ste sa stali kresťankou?

Keď Briti prišli do Indie kvôli čajovým plantážam, moji predkovia u nich pracovali. Tak sa zoznámili s kresťanstvom.

Kedy to bolo?

Koncom devätnásteho storočia. Ja už som sa narodila ako kresťanka.

V čom je iný život kresťanov v Európe a v Indii?

Kresťania sú v Indii menšinou a kresťanstvo je vnímané ako cudzie náboženstvo. V Európe je to jedno zo základných náboženstiev a kresťania tu majú slobodu. V Indii nemáme množstvo práv, ktoré hinduistom dáva samotný štát. A po prijatí zákona o menšinách ich máme ešte menej.

Napríklad aké práva?

V indických školách existuje takzvaný rezervačný systém. To znamená, že v školách sú rezervované miesta pre rôzne náboženstvá a kasty. V Indii majú kresťania napríklad menej voľných miest v školách.

V Indii boli hinduisti vždy vládnucou kastou, mali v rukách veľkú moc. Potom sa stáva, že ak je nejaká kresťanka znásilnená alebo ju súdia, tak sa z toho nestane veľká téma v médiách, pretože kresťania sú minoritou.

Mení sa to?

Ani nie. Od roku 2014 máme vo vláde hinduistických extrémistov. V krajine existuje aj undergroundové hnutie, ktoré sa usiluje o to, aby boli všetci Indovia hinduisti, aby mali jeden jazyk, jedno náboženstvo, jedného boha. Chcú dostať moslimov a kresťanov preč z Indie. Je pre nich veľmi jednoduché bojovať proti kresťanom, pretože sme menšinou. Tvrdia, že ak vyznávame cudzie náboženstvo, máme odísť z Indie.

Odchádzajú preto kresťania z Indie?

Áno. Ale stále ich v Indii žije pomerne veľa a ich počet sa dokonca zvyšuje. Raz keď človek konvertuje na kresťanstvo, už ho nezmení.

Prečo?

Pretože veria v Krista. A možno nebudú chodiť každú nedeľu do kostola, ale svoju vieru si budú nosiť v sebe. V súčasnosti niektorých kresťanov nútia stať sa opäť hinduistami, aby ukázali, že India je hinduistická krajina.

Sú kresťania v Indii silnou komunitou, alebo ide najmä o jednotlivcov?

Kresťania sa navzájom vedia podporiť. Napríklad poskytujú školné pre chudobných kresťanských študentov, dievčatá alebo chudobné kasty. Okrem toho majú aj svoj vlastný ekonomický program, ktorý kresťanom v Indii pomáha.

Aký je rozdiel medzi bežným kresťanom a dalitským kresťanom v Indii?

V Indii stále funguje kastový systém. A keď hinduisti konvertovali na kresťanstvo, preniesli si doň aj kastový systém. Dalitovia sú najnižšia kasta.

Takže aj kresťania sa v Indii delia na kasty?

Áno, hoci nie všetci. Kresťania sa učia, že pred Kristom sú si všetci rovní a nemali by sa deliť do kást. Ale keď konzervatívni hinduisti konvertujú na kresťanstvo, nesú si kasty so sebou. Ja som však presvedčená, že kresťanstvo nepozná kasty a nie je tam pre ne miesto. No ak na kresťanstvo prestúpia ľudia z vyšších kást, chcú si ich zachovať.

Prečo chcú ľudia v Indii prestúpiť na kresťanstvo? Čím je pre nich zaujímavé?

Na kresťanstvo ľudia konvertujú napríklad preto, že sa im páči

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie