Denník N

Fico nevie riešiť problémy, ktoré máme teraz, preto ide riešiť problémy, ktoré možno nenastanú nikdy

Treba riešiť problémy starších ľudí, ale tu a teraz, nie až v roku 2038, ako to navrhujú Smer a SNS. To je však omnoho ťažšie.

Autorka je poslankyňou OĽaNO

Už niekoľko mesiacov sa v parlamente zaoberáme nerozumným nápadom Roberta Fica o zastropovaní dôchodkového veku v ústave. Vek nároku na dôchodok sa určuje podľa pravidiel, ktoré schválila jednofarebná vláda Smeru v roku 2012. Dnes tá istá vláda ide tento systém znovu meniť.

Dôchodkový vek je dnes 62 rokov aj 5 mesiacov a nevidím dôvod, aby sme teraz dávali do ústavy nejaký vyšší vek, ako to navrhuje Smer. Ústava nie je trhací kalendár a takéto zmeny vytvárajú v systéme len chaos. Som, samozrejme, za to, aby ľudia odchádzali do dôchodku čo najskôr, ako je to možné. Lenže skorší odchod do dôchodku znamená buď nižšie dôchodky, čo je pre nás úplne vylúčená vec, alebo vyššie dane a odvody pre pracujúcich ľudí, čo tiež nie je riešenie.

Strop z návrhu Roberta Fica sa podľa výpočtov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, čo je štátny orgán s tými najlepšími ekonómami, prejaví možno niekedy okolo roku 2038. Aj to len v prípade, že sa budú ľudia na Slovensku dožívať výrazne vyššieho veku ako dnes. Nikto nevie, aká bude situácia v roku 2038 a preto považujem za mimoriadne nezodpovedné dávať do ústavy nejaké čísla.

Čo by sme mali riešiť namiesto imaginárnych problémov

My sme za to, aby sme riešili problémy starších ľudí, ale aby sme ich riešili tu a teraz, nie v roku 2038, ako to navrhuje Smer a SNS. To je však omnoho ťažšie.

Potrebujeme zastaviť úpadok zdravotníctva, ktorý pokračuje aj za tejto vlády. Potrebujeme zlepšiť starostlivosť a pomoc starším ľuďom v domácom prostredí, opatrovateľské služby, aby, ak je to možné, nemuseli odchádzať do ústavov, ale mohli ostať doma.

Rovnako musíme v priemysle podporovať odvetvia s vyššou pridanou hodnotou, v ktorých sú vyššie platy a potom aj vyššie dôchodky. Napríklad podporou inovácií v priemysle cez eurofondy – máme tam stovky miliónov eur, ale výsledky nevidno, pretože ich rozdeľujeme veľmi nerozumne, a to je ešte slabé slovo. Minulý rok musel kvôli tomu odísť minister školstva, ale eurofondový škandál stále nie je vyriešený. Situácia na ministerstve hospodárstva v eurofondoch nie je o nič lepšia.

Keď to nejde v parlamente, Ficovi pomôžu odbory

Ak Robert Fico so svojimi nápadmi neuspeje v parlamente, zvykne hľadať podporu u odborov. Odborári už v minulosti spolu s Robertom Ficom zbierali podpisy na referendum za predčasné voľby, ktoré bolo  neúspešné (36 percent). Dnes zbierajú podpisy za referendum o zastropovaní dôchodkového veku a ak zozbierajú 350-tisíc podpisov, prezident referendum vyhlási.

No úlohou odborov nie sú takéto politické akcie, najmä v situácii, keď vo viacerých veľkých závodoch organizácie tohto odborového zväzu nezvládali rokovania o vyšších platoch či lepších pracovných podmienkach, čo je hlavným poslaním odborov. Napríklad v automobilkách v Bratislave a Trnave si kvôli tomu pracovníci založili nové odbory.

Okrem škandálov, ktoré sa objavujú pomaly každý druhý deň,  je problémom tejto vlády neschopnosť riešiť skutočné problémy ľudí. Preto si vymýšľa rôzne nezmyselné marketingové akcie, ktoré ľuďom ani Slovensku žiadne reálne zlepšenie neprinesú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie