Denník N

Kiska má najväčšiu dôveru z politických lídrov, Pellegrini výrazne poráža Fica

Premiér Pellegrini je pre ľudí výrazne dôveryhodnejší ako jeho stranícky šéf a predchodca Robert Fico, ukazuje prieskum agentúry AKO.

Najdôveryhodnejším z politických lídrov je prezident Andrej Kiska, ukazuje prieskum AKO. Agentúra sa ľudí pýtala na desiatich konkrétnych politikov: predsedov strán, ktoré majú v prieskumoch preferencií nad päť percent, a najvyšších ústavných činiteľov.

Kiskovi podľa tohto prieskumu dôveruje 62 percent ľudí, naopak, nedôveruje mu 35 percent občanov. Viac ľudí dôveruje ako nedôveruje aj premiérovi Petrovi Pellegrinimu zo Smeru, v jeho prípade je pomer percent 48 ku 45.

Pri zvyšku politických lídrov už prevažuje počet ľudí, ktorí im nedôverujú. Zaujímavé porovnanie je najmä Pellegriniho s Robertom Ficom, ktorý je premiérov stranícky šéf v Smere.

Ficovi dôveruje len 27 percent občanov, dalo by sa teda hovoriť prakticky len o priaznivcoch Smeru. Naopak, Pellegrini je podľa týchto čísel obľúbený aj medzi časťou voličov iných strán.

Najmenej dôveryhodným lídrom relevantnej politickej strany je Marian Kotleba, ktorému verí 17 percent ľudí. Naopak, nedôverujú mu štyria z piatich voličov.

Pri porovnaní s rovnakým prieskumom AKO z apríla sa ukazuje, že Kiskovi dôveryhodnosť mierne klesla - o päť percentuálnych bodov zo 67 percent. Pellegrinimu dôveruje rovnaký počet, klesol však počet tých, ktorí povedali, že mu neveria.

Takto postavený prieskum AKO sa nedá porovnávať s inými prieskumami dôveryhodnosti politikov, v ktorých majú respondenti menovať spontánne tri mená. Takéto prieskumy navyše nemajú obmedzený zoznam desiatich mien, a tak sa v nich vyskytujú aj iní politici z jednotlivých strán než len predsedovia.

AKO robila prieskum od 30. augusta do 5. septembra na vzorke 1000 respondentov. Pýtala sa: „Prečítame vám v náhodnom poradí mená niektorých politikov a vy, prosím, pri každom z nich povedzte, či je daný politik pre vás dôveryhodný alebo nie.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie