Denník N

Predseda SAV Šajgalík: Akadémia čelí možno najvážnejšiemu útoku vo svojich dejinách

Predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto N – Tomáš Benedikovič

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

„Orgán štátnej správy musí konať v dobrej viere, musí byť súčinný, a ak sa objavia ťažkosti, musí poučiť a pomôcť. Namiesto toho sa ministerstvo školstva správa ako zlý policajt, ktorý vám dá pokutu za to, že sa vám na obväze v lekárničke auta pred hodinou skončila exspiračná lehota. Toto sa deje v našom prípade,“ vraví predseda SAV PAVOL ŠAJGALÍK. Vysvetľuje, v čom spočíva spor s ministerstvom školstva, ktoré nezapísalo ústavy SAV do registra verejných výskumných inštitúcií. Objasňuje tiež, ako si vysvetľuje kroky ministerstva, a hovorí, ako vplýva právny chaos, v ktorom sa SAV ocitla, na chod inštitúcie. 

Ako sa cítite po utorkovom hlasovaní parlamentu, ktorý stopol transformáciu ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie a schválil novelu, aby sa vrátili na rozpočtové a príspevkové organizácie?

Pociťujem sklamanie. Od začiatku sme boli proti tej novele. Hovorili nám, že pripravujú novelu zákona o Slovenskej akadémii vied s tým, že nám chcú pomôcť, no my sme o tú pomoc nestáli. Veľmi mi to pripomína pomoc sovietskych vojsk v roku 1968 – tiež nám prišli „pomôcť“, hoci sme to nechceli. Ak by uvedenú novelu schválili už v júni, akadémia by sa vôbec netransformovala. Lenže transformácia sa už začala, takže výsledkom novely, ktorá nadobudne účinnosť tento mesiac, bude, že sa znefunkční celá SAV. Podľa novely prechádzajú ústavy SAV naspäť na rozpočtové a príspevkové organizácie. Novela nám tiež ukladá, aby sme do konca tohto roka podnikli také kroky, aby sme sa podľa zákona o verejnej výskumnej inštitúcii mohli zmeniť na verejné výskumné inštitúcie.

Čo pre vás znamená prechod na rozpočtové a príspevkové organizácie, ktorý bude teraz nasledovať?

Spätný chod je spojený s množstvom administratívnej záťaže. Navyše nie je vyriešený právny status ústavov medzi 1. júlom 2018 a dátumom, keď novela nadobudne účinnosť. Na druhej strane ústavy akadémie majú do konca roka vytvoriť podmienky na prechod na verejné výskumné inštitúcie spôsobom založenia na zelenej lúke. To predpokladá, že štyridsaťsedem ústavov SAV sa musí zrušiť. Ich pracovno-právne vzťahy a majetok prejdú na zriaďovateľa. Problémom je, že vedeckí pracovníci prejdú so svojimi zmluvami na Úrad SAV, ktorý však nemá potrebné povolenie na výkon výskumnej činnosti, takže sa zastaví vedecká činnosť ústavov. Zrušené ústavy stratia IČO. Takže padnú všetky povolenia a zmluvy.

Aké povolenia máte na mysli?

Napríklad na Fyzikálnom ústave máme veľmi silný plutóniovo-berýliový žiarič neutrónového žiarenia. Ide o jedno z najnebezpečnejších žiarení. Za Ronalda Reagana sa vyvíjali neutrónové bomby, ktoré majú tú vlastnosť, že zničia všetko živé, no neživému sa nič nestane. Máme povolenia, že uvedený žiarič môžeme prevádzkovať, a obsluhujú ho vyškolení pracovníci. Toto však padne, lebo povolenie je vydané na ústav. Podobných príkladov je oveľa viac, týkajú sa zverincov, rádioaktívnych látok a podobne. Alebo si vezmite chaos s doktorandmi, ktorých máme skoro 500.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovenská akadémia vied

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie