Denník N

Študovala totalitné režimy, teraz stojí proti Orbánovi. Maďari z holandskej europoslankyne urobili nepriateľa

Judith Sargentiniová. Foto FB
Judith Sargentiniová. Foto FB

Maďarská vláda považuje hlasovanie v europarlamente za neplatné a tvrdí, že bolo pomstou za postoje v téme migrácie.

„Mám rada Maďarsko, mám rada vaše víno, vašu kultúru, chodím k vám na dovolenku. Na Maďarsku a jeho obyvateľoch nie je nič zlé, ale máte vládu, ktorá vám berie vaše práva a spôsobuje, že kladiete takéto otázky.“

Takto v stredu odpovedala holandská europoslankyňa Judith Sargentiniová maďarskému novinárovi z Echo TV. Po hlasovaní o kritickej správe o Maďarsku sa jej opýtal, aký má s krajinou problém.

Sargentiniová, ktorá mala na starosti vypracovanie správy, dodala, že novinár jej už raz tú istú otázku položil, údajne veľmi nepriateľsky. „Aj napriek tomu vám odpoviem, vidíte, aká som slušná?“ povedala.

Holanďanka si zrejme bude musieť na podobné situácie zvyknúť. Po tom, čo Európsky parlament schválil správu, ktorá môže viesť k sankciám od EÚ, na ňu začala útočiť maďarská vláda, provládne médiá a na sociálnych sieťach aj fanúšikovia Viktora Orbána.

V maďarských médiách ju označujú za Sorosovho človeka, komentátori ju očierňujú a snažia sa ju dehonestovať aj tak, že v televízii k správam o nej vyberajú hlavne nelichotivé fotky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie