Denník N

Najviac rečniaci poslanec Ondrej Dostál: Neprekáža mi, keď mi hovoria „slniečkar“

Ondrej Dostál. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ondrej Dostál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niektoré politické strany ani len nemajú potrebu vysvetľovať svoje postoje – koalícii často stačí, že si hlasovania schváli v zákulisí, hovorí o parlamentných debatách poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál.

Predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál sa dostal do parlamentu na kandidátke Slobody a solidarity Richarda Sulíka. Podľa štatistík je najaktívnejším poslancom v parlamentných rozpravách.

V rozhovore hovorí:

  • ako vyzerá debata s vládnymi poslancami a kto z nich je vecný,
  • či sa občas pozdraví s poslancami ĽSNS, s ktorými je v ostrom spore,
  • ako sa mu pracuje v klube SaS,
  • či by si vybral skôr Richarda Sulíka alebo Andreja Kisku,
  • aj prečo podporuje Františka Mikloška za prezidenta.

Podľa štatistík ste poslancom, ktorý v tomto volebnom období v parlamentných rozpravách hovorí najviac. Rečnili ste takmer 60 hodín, kým niektorí poslanci Smeru ako Dušan Galis či Milan Panáček hovorili za celé volebné obdobie asi desať minút. Prekvapuje vás to?

Prekvapuje ma, že niektorí poslanci hovoria tak málo. Parlament je nato, aby sa v ňom rozprávalo o návrhoch zákonov a iných dôležitých témach. Poslanci, najmä z vládnej koalície, to často ignorujú a aj niektoré veľmi dôležité body prejdú parlamentom bez toho, aby sa k nim ktokoľvek vyjadril. Alebo sa prihlásia jeden či dvaja poslanci. V slovenskom parlamente, najmä na strane vládnej koalície, nie je veľká vôľa debatovať.

Medzi top 20 poslancami s najdlhšími príspevkami nie je žiadny poslanec koalície, čisto štatisticky má väčšinu prejavov opozícia. Majú parlamentné debaty vlastne význam? Máte pocit, že prejavmi v pléne sa dá niečo ovplyvniť?

Je jasné, že rozprava vyzerá úplne inak, ak sa ozve aj druhá strana. Ale koaliční poslanci zväčšia mlčia, špeciálne pri opozičných návrhoch, ktoré odmietajú z princípu – lebo ich predkladá opozícia. Svojím spôsobom sa dá pochopiť, že sa nechcú vyjadrovať k zákonom, ktoré považujú na nedôležité. Problém je, že koaliční poslanci mlčia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie