Denník N

Toto je príbeh Sally Hornerovej – dievčaťa, podľa ktorého Nabokov vytvoril slávnu Lolitu

Ilustračné foto – © Shimelle Laine (CC BY 2.0)
Ilustračné foto – © Shimelle Laine (CC BY 2.0)

Vladimir Nabokov sa pri písaní Lolity inšpiroval smutným osudom skutočného dievčaťa Sally Hornerovej. Práve po jej osude pátrala novinárka Sarah Weinmanová.

11-ročná Američanka Sally Hornerová 13. júna 1948 urobila hlúpu detskú chybu, ktorá navždy zmenila jej život a svetu dala knihu považovanú za jedno z najlepších diel 20. storočia. Príbeh Sally inšpiroval Vladimira Nabokova k napísaniu románu Lolita o vzťahu medzi pedofilným akademikom Humbertom Humbertom a 12-ročnou – ako ju on nazýval – „nymfičkou“ Lolitou (Dolores).

Kým z fiktívnej Lolity sa stala jedna z najznámejších literárnych postáv, príbeh Sally zostal aj v dôsledku senzácie, ktorú spôsobil Nabokovov román, celkom zabudnutý. Novinárka Sarah Weinmanová strávila posledné štyri roky mapovaním jej osudu a tento týždeň o nej vydala svoju debutovú knihu Real Lolita (Pravá Lolita).

„Chcela by som pozornosť upriamiť na dievča, ktorého tragický osud sformuloval veľký román, ale ktoré takmer nikto nevníma ako obeť, ba dokonca ani ako ľudskú bytosť. Vždy, keď prichádza ku kultúrnym posunom, by sme mali všetko prehodnocovať. Prečo by sa obeť nemohla dostať do centra pozornosti?“ pýta sa Weinmanová, ktorá považuje Lolitu za pozoruhodné literárne dielo, lebo „Nabokov dosiahol to, že čitatelia sympatizovali s netvorom“.

Za 5 centov 21 mesiacov hrôzy

Kto teda bola Sally Hornerová? Dcéra chudobnej vdovy (aj v románe bola Lolita polosirota), ktorá sa ťažko pretĺkala životom po tom, čo jej manžel spáchal samovraždu. Okrem Sally mala ešte staršiu dcéru Susan vo vysokom štádiu tehotenstva a všetko jej padalo na hlavu.

Sally veľmi chcela zapadnúť do dievčenského gangu na svojej škole v Camdene v štáte New Jersey. Nato, aby ju prijali, musela ukradnúť v miestnom obchode zošit za päť centov.

Dievča, ktoré nikdy predtým nič neukradlo, sa celé roztrasené vybralo do obchodu. Už bolo vonku aj so zošitom, keď ho zastavil asi 50-ročný muž a predstavil sa ako agent FBI. Vydesenej Sally povedal, že za to, čo urobila, posielajú deti do polepšovne (polepšovňou sa Lolite v knihe vyhrážal aj Humbert Humbert), a aby ju v tom utvrdil, pred jednu ju aj zaviedol.

To už Sally takmer zamdlievala od hrôzy a strachu. Agent FBI však zrazu začal byť milý a povedal, že on nie je prísny ako ostatní a vybaví jej, aby nešla do polepšovne. Na druhý deň ju čakal na ceste zo školy a povedal jej, že vláda rozhodla, že musí s ním odcestovať do Atlantic City, ale že mame povedia, že je pozvaná na letné prázdniny k spolužiačke.

Agent FBI, v skutočnosti nie dávno z väzenia prepustený sexuálny predátor odsúdený za znásilnenie piatich maloletých, Frank La Salle, sa ponúkol, že to s mamou vybaví. Zavolal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie