Denník N

Mazurek šíri skreslený príbeh, ako mesto údajne vyhnalo trénera za sympatie k ĽSNS

Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda
Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda

Lokálna aféra z Kežmarku o odchode hokejbalového trénera ilustruje, ako kotlebovci dokážu šikovne ponúkať sympatizantom len tú časť informácií, ktorá sa im hodí.

Milan Glevaňák je šikovný športovec. Patrí medzi známych hokejbalových brankárov, donedávna hrával a trénoval v úspešnom klube v Kežmarku. Ako náhradný brankár bol minulý rok aj členom hokejbalovej reprezentácie, ktorá tretíkrát za sebou vyhrala majstrovstvá sveta v Pardubiciach.

„Po finále nám ruky podával sám minister školstva, dostalo sa nám týždňovej slávy, o mesiac sme šli k pánovi prezidentovi Kiskovi, ktorý nám ďakoval za úspech,“ rozprával nedávno pre portál hokejbalovej extraligy.

Glevaňák je však zároveň komplikovaná povaha. Niektorí mestskí poslanci i ľudia z MŠK Kežmarok o ňom hovoria, že sa správal arogantne, nedodržiaval dohody alebo že hokejbalisti pod jeho vedením zanechávali neporiadok na ihrisku, ktoré im požičiava miestna základná škola.

Glevaňák na jar v kežmarskom klube skončil. Odišiel do Francúzska, kde podľa svojich slov prijal ponuku, aby tu hrával za in-linový klub z mesta Bourges.

Na prvý pohľad lokálna záležitosť sa v týchto dňoch stala na Facebooku aférou, o ktorej sa v skreslenej podobe dozvedajú tisíce ľudí.

Glevaňák vlani stihol aj neúspešne kandidovať za Kotlebovu ĽSNS v župných voľbách. Kotlebov poslanec Milan Mazurek teraz jeho odchod interpretuje tak, že úspešnému športovcovi zabránili rozvíjať talent za jeho politické názory.

Milan Glevaňák patrí v hokejbalovej komunite k známym tváram. Foto – M. Glevaňák

Mazurek vo štvrtok zverejnil video zachytávajúce, ako na rokovaní kežmarského zastupiteľstva bojovne vystúpil na podporu Glevaňáka.

„Som tu kvôli úspešnému športovcovi, ktorého sa vám podarilo vyhnať do zahraničia. V iných mestách by ďakovali Bohu za takéhoto športovca a vytvorili mu najlepšie podmienky, aby pracoval s mládežou. Vy ste si vybrali inú cestu,“ hovorí miestnym poslancom.

V prejave napáda predovšetkým riaditeľku miestnej základnej školy Ivetu Slovíkovú, ktorá vraj môže byť všetkému na vine. Podľa Mazureka mohla „porušiť slobodu myslenia“, pretože údajne nariadila, že sympatizanti ĽSNS nesmú vplývať na výchovu detí.

Jeho príspevok má za prvý deň na Facebooku stovky zdieľaní a viac než dvadsaťtisíc zobrazení. Mazurek v skutočnosti svojim sympatizantom zamlčal niekoľko súvislostí, ktoré celú tému posúvajú do inej roviny.

Dôkaz: tajne nahratí funkcionári

Príbeh o hokejbalistovi Glevaňákovi môže slúžiť ako ilustrácia toho, ako účinne dokážu kotlebovci pracovať so sociálnymi sieťami a ponúkať sympatizantom len tie informácie, ktoré sa im hodia.

Všetko sa začalo nahrávkou, ktorá sa pred časom objavila na internete. Niekoľko hráčov na čele s Glevaňákom prišlo v máji na stretnutie s vedením Metských športových klubov Kežmarok, pod ktoré patrí aj hokejbalový oddiel. Jeden z účastníkov si rozhovor tajne nahrával na mobil a časť z neho následne poskytli kotlebovcom.

Glevaňák sa v minútu a pol trvajúcej sekvencii pýta funkcionárov, čo proti nemu majú. Manažér MŠK Miroslav Marhefka odpovedá, že riaditeľka základnej školy si nepraje, aby trénoval deti na školskom ihrisku.

„Je prípis na základných školách, že členovia a sympatizanti ĽSNS nemajú vplývať na výchovu detí, a ty jediný ako osoba máš zákaz vstupu na ihrisko s deťmi,“ povie Marhefka na nahrávke.

Video začiatkom augusta zverejnila Kotlebova strana na portáli YouTube s titulkom „Šokujúce odhalenie – majstrovskí hokejbalisti v Kežmarku sa stali obeťou politických čistiek“. Na spomínanej vete manažéra Marhefku následne Mazurek postavil celú svoju konštrukciu o politických represiách proti úspešnému športovcovi.

Mazurek volá po demokracii

Po zverejnení nahrávky sa Mazurek rozhodol celú vec rozvíriť na zasadnutí kežmarského zastupiteľstva, ktoré sa konalo začiatkom septembra. Ako zástupca verejnosti sa tu prihlásil o slovo a spustil niekoľkominútový monológ, ktorý už mal premyslený tak, aby mohol dobre fungovať na Facebooku.

V prejave rozpráva o demokracii, ústavných právach, hrozí trestným oznámením a poslancov opakovane vyzýva, aby riaditeľku školy odvolali. Ak totiž vydala pokyn, že sympatizanti ĽSNS nesmú pracovať s mládežou, tak podľa Mazureka porušila zákony a ústavu.

„Ak nedôjde k výmene riaditeľky, využijem všetky prostriedky, aby sa o tejto veci dozvedel každý Kežmarčan. Toto sa v demokratickej spoločnosti diať nesmie,“ hrozí Mazurek.

V statuse na Facebooku k tomu dodal, že poslanci a primátor sa pri jeho slovách zachovali ako zbabelci, pretože sa odmietli jeho podnetu venovať.

„Primátor sa iba bezmocne vykrúcal a všetci poslanci do jedného len skláňali hlavy a boli ticho. Bol by som zvedavý, ako by sa k situácii stavali, keby šlo o ich syna alebo ich samotných, kto by sa stal obeťou protiústavnej šikany zo strany ľudí, ktorí majú výrazný problém s demokraciou a pluralitou názorov,“ napísal Mazurek.

Čo Mazurek neukázal

Denník N oslovil riaditeľku Slovíkovú a požiadal ju o vyjadrenie. Z rozhovoru bolo vidieť, že celá vec sa jej osobne dotkla. Podľa svojich slov nevydala žiadny pokyn, že by mal Glevaňák zakázaný vstup na ihrisko preto, že kandidoval za ĽSNS.

Najviac sa jej dotklo obvinenie, že spôsobuje problémy miestnemu hokejbalovému klubu. „Je to presne naopak, veď hokejbalistom umožňujem, aby využívali nielen naše ihrisko, ale k dispozícii majú aj šatne a sprchy. Na ich najbližší zápas sa chcem ísť osobne pozrieť a popriať im úspech,“ povedala Slovíková. Viac sa k celej veci vyjadriť nechcela.

Riaditeľky sa ešte priamo na rokovaní zastupiteľstva zastal aj nový tréner hokejbalistov Valentín Kopčík, ktorý nastúpil po Glevaňákovi. Jeho vystúpenie však už Mazurek do svojho facebookového videa nezapracoval. Celú debatu si tak prípadní záujemcovia môžu vypočuť len na facebookovej stránke mesta Kežmarok.

Kopčík v reakcii na Mazureka poslancom povedal, že problémy s Glevaňákom vznikli na základe jeho správania. „S riaditeľkou školy nemáme žiadny problém, snaží sa nám vychádzať maximálne v ústrety,“ hovoril Kopčík.

Mazureka preto požiadal, aby sa nevyjadroval za hokejbalový klub. „Pán Mazurek, nerobte nám problémy. Máme dobré vzťahy so školou, máme podmienky adekvátne nášmu mestu a hráči sú spokojní. Ako si môžete dovoliť vyjadrovať sa za všetkých?“ pýtal sa Mazureka.

Kotlebovho poslanca tiež vyzval, aby na internete zverejnil celý tajne nakrútený záznam z Glevaňákovho stretnutia s funkcionármi. „Pán Mazurek, prosím vás, zverejnite celé video, nie iba tú časť, ktorá vám pasuje.“

Primátor: Myslel som, že chcete pomôcť

K Mazurekovmu vystúpeniu sa hneď na rokovaní vyjadril aj primátor mesta Ján Ferenčák (Smer), ktorý zasadnutie riadil.

„Som si tak naivne myslel, že ste nám prišli pomôcť riešiť problémy, ktoré v meste máme, ako je doprava alebo čistenie. Ak pre Kežmarok chcete niečo robiť v parlamente, ste vítaný, ak chcete politikárčiť, na to nemáme čas,“ reagoval primátor.

K Mazurekovej výzve na odvolanie riaditeľky primátor povedal, že nebudú konať „na základe babských rečí“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie