Denník N

Úniové sankcie proti Maďarsku môžu vyvolať protireakciu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vláda Viktora Orbána podkopáva vládu zákona, ale jej vyobcovanie by len posilnilo európsku krajnú pravicu.

Stredajšie hlasovanie Európskeho parlamentu o otázke, či začať disciplinárny proces proti Maďarsku, by mohlo mať aj nezamýšľané dôsledky. Napríklad tie, že by to pomohlo krajnej pravici a projektu bývalého stratégia Bieleho domu Stevea Bannona na vybudovanie nacionalistickej aliancie, ktorá by šla spolu do budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu.

Už s tebou nebudeme

Nedá sa poprieť, že Maďarsko zišlo z liberálnej cesty a že európska reakcia na tamojšie narúšanie vlády práva je oprávnená. Predseda vlády Viktor Orbán tohto roku vyhral voľby, stal sa tretíkrát premiérom a spolu so svojimi priateľmi konsolidoval moc nad väčšinou maďarských médií. Navyše, vláda zaútočila na mimovládne organizácie, zvlášť na tie, ktoré pomáhajú imigrantom.

Európska únia sa už dlho obávala snáh maďarskej vlády kontrolovať tamojší ústavný súd a obmedziť jeho kompetencie. Europoslankyňa Judith Sargentiniová spísala mnohé porušenia európskych hodnôt vo svojej aprílovej správe, proti ktorej sa predstavitelia vládnucej strany Fidesz rázne ohradili.

Väčšinu správy tvoria dobre zdokumentované skutočnosti,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie