Denník N

Udelili Ig Nobelove ceny, ocenili erekciu meranú poštovými známkami alebo kolonoskopické samovyšetrenie

Akira Horiuchi dostal Ig Nobelovu cenu za vzdelávanie v medicíne. Na ceremoniáli na Harvarde ukazuje techniku kolonoskopického samovyšetrenia. Foto - AP
Akira Horiuchi dostal Ig Nobelovu cenu za vzdelávanie v medicíne. Na ceremoniáli na Harvarde ukazuje techniku kolonoskopického samovyšetrenia. Foto – AP

Cenu za ekonómiu si odniesla skupina vedcov, ktorí skúmali, či sa nám uľaví, ak svoju zlosť presmerujeme z nenávideného šéfa na voodoo bábiku. Cenu za literatúru dostali autori za výskum, v ktorom zistili, že väčšina ľudí nečíta návody na použitie výrobkov.

„Prosím, prestaň, nudíš ma, prosím prestaň, nudíš ma…“ a tak stále dokola hovorilo 8-ročné dievčatko oceneným vedcom, keď presiahli vymedzený minútový čas na ďakovnú reč.

Vo štvrtok sa na Harvarde opäť udeľovali Ig Nobelove ceny a o žarty nebola v uvoľnenej atmosfére núdza.

Púšťali sa papierové lietadlá, nechýbali vtipné kostýmy či parochne a opakovane sa z hľadiska ozýval hurónsky smiech.

Cieľom Ig Nobelovej ceny nie je zosmiešniť vedcov, napokon účasť na ceremónii s radosťou prijalo niekoľko držiteľov Nobelovej ceny. Jej humornejšiu odnož, Ig Nobelovu cenu, založili, aby si ľudia všimli aj výskum, „na ktorom sa najprv zasmejú, ale potom sa zamyslia“.

„Dúfame, že v ľuďoch vzbudíme zvedavosť. Chceme, aby si položili otázku: Ako určíte, čo je dôležité a čo nie je, a čo je skutočné a čo nie je – vo vede, ale aj všade inde?“ – píše sa o Ig Nobelovej cene na stránke Improbable Research.

V hľadisku panovala dobrá atmosféra. Foto – AP

Erekciu merali známkami

Cenu za reprodukčnú medicínu tento rok udelili za štúdiu z roku 1980 o výskume erekcie s využitím známok. „Počas spánku, keď sa mužom sníva, majú erekciu až 5-krát za noc. Impotentní muži ju nemajú,“ povedal pri preberaní ceny spoluautor štúdie lekár John Barry.

Doktor vysvetlil, že v 70. rokoch sa používala pomerne drahá metóda na meranie erekcie počas spánku, tak vyvinuli lacný test s využitím známok.

Vytvorili z nich kruh, muž si ich dal okolo penisu, a ak boli známky ráno poškodené, vedeli, že mal erekciu, lebo ich stoporený penis potrhal. Podľa autorov štúdie má metóda 100-percentnú úspešnosť.

Mimochodom, vo výskume museli použiť vlastné známky, na používanie tých oficiálnych od americkej pošty nedostali povolenie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie