Denník N

Súdny deň sa vo Švédsku odkladá

Líder populistických Švédskych demokratov Jimmie Åkesson. Foto - TASR/AP
Líder populistických Švédskych demokratov Jimmie Åkesson. Foto – TASR/AP

Aj po týchto voľbách zostávajú najdôležitejšími švédskymi stranami stredové subjekty, ktoré môžu rozhodnúť o novej vláde.

Minulú nedeľu Štokholm obliehali médiá z celého sveta. Novinári zapli svoje kamery, mikrofóny a notebooky, aby tu zaznamenali pád jednej z posledných európskych bášt sociálno-liberálnej demokracie, ktorá je zrejme tou najobdivovanejšou na svete. Nikto nechcel zmeškať pohľad na spúšť, ktorá tu zostane, keď sa švédsky model konečne zrúti pod tlakom imigrácie a nezvládnutej integrácie.

Nie je to až také zlé, ako sa čakalo

Sociálni demokrati, ktorí sú dominantnou švédskou politickou silou už viac ako storočie, mali podľa očakávaní skolabovať podobne ako v poslednom období ich sesterské strany v mnohých iných európskych krajinách. Navyše ich v pozícii hlavnej politickej sily mali vystriedať krajne pravicoví populisti zo strany Švédski demokrati, ktorej korene siahajú k neonacistickej scéne osemdesiatych rokov minulého storočia. Aspoň tak si to predstavovali reportéri a komentátori, ktorí to do hlavného mesta prišli zdokumentovať.

Lenže nič z toho sa nestalo. Súdny deň sa odkladá. Niektoré svetové médiá sa tohto predpokladaného scenára držali ešte aj v momente, keď informovali o výsledkoch volieb. Lenže nakoniec neprebehlo ani jedno z predpokladaných katastrofálnych zemetrasení.

Hoci Sociálni demokrati dosiahli svoj najhorší volebný výsledok v dejinách, aj tak dostali 28,4 percenta hlasov, čo je na krajinu, kde sa dostalo do parlamentu osem strán, stále dosť. Udržali si pozíciu najsilnejšej švédskej strany a druhý subjekt v poradí, konzervatívnu Umiernenú stranu, predbehli o takmer 9 percent. Keď to porovnáme s tým, ako minulý rok francúzski socialisti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie