Denník N

tl;dr: Vražda v medziplanetárnom exprese

Druhý diel novej rubriky tl;dr. Prečítal som, aby ste vy nemuseli.

Muž, ktorý preskákal cez Alpy na fitlopte. Steven Payne sa sťažoval priateľovi, aké ťažké je nájsť prácu bez trvalého pobytu, a ten mu odpovedal: Je to ako prejsť Alpy na fitlopte. „Uvažoval som, na akú ďalšiu cestu sa vydať, a už to bolo tu.“ Nebuď blázon, povedal mu priateľ, umrieš pri tom. A tak som to už musel urobiť, hovorí Steven. Vyzerá to hlúpo, v skutočnosti je to dojímavé. A áno, problémom boli aj defekty. (The Guardian)

CSI: Mars. Všetko, čo potrebujete vedieť o budúcej kriminalite a fungovaní polície na kolonizovanom Marse alebo inde vo vesmíre. (The Atlantic)

  • Zo začiatku kriminalita možno nebude, pretože prostredie je extrémne pod dohľadom, o každom prechode cez dvere existuje záznam. Niekto si myslí, že kriminalita bude dlho nízka, lebo na Mars pocestujú len dôkladne preverení psychicky zdraví ľudia; opačná teória je, že kolonizácia si bude vyžadovať ťažkú telesnú prácu a kriminalita bude taká, akú by ste čakali pri kolonizácii divokého západu alebo Austrálie.
  • Najlepším zabijakom je prostredie, najväčším problémom zistiť, čo bola náhoda a čo zámerné narušenie skafandra či ochrannej atmosféry.
  • Dobrá správa pre forenzných vyšetrovateľov: telá na Marse sa prakticky nebudú rozkladať.
  • Polícia zrejme vôbec nebude môcť používať strelné zbrane a ani bežný fyzický výcvik jej veľmi nepomôže: čo na Zemi zloží útočníka, tu ho len odhodí cez tri miestnosti. Kalifornský expert na bojové umenia preto už vyvíja špeciálne nové bojové umenie pre podmienky nízkej gravitácie.
  • Vesmír bude priať diktatúram; ak je všade okolo smrtiace prostredie, je tu oveľa silnejšia potreba prísnych pravidiel a ich prísneho vymáhania.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie