Denník N

Ako by sa v Maďarsku cítili slovenskí opoziční politici, čo Orbána obhajujú?

Viktor Orbán v Európskom parlamente. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán v Európskom parlamente. Foto – TASR/AP

Najlepšie je, keď Orbánova televízia cituje na podporu svojho premiéra podpredsedu SNS Jaroslava Pašku. Až tam to dopracovali.

Hlavné spravodajstvo maďarskej „verejnoprávnej“ televízie vo štvrtok večer, deň po hlasovaní Európskeho parlamentu o Sargentiniovej správe. Začína sa tým, že podľa maďarskej vlády hlasovanie nie je platné, pretože se nezapočítali hlasy tých, čo sa zdržali (v minulosti to Fideszu nijako neprekážalo – pozn. aut.).

Následne maďarský minister zahraničia vysvetľuje, že celé hlasovanie bolo podvod. Prichádza „expert“, právnik, ktorý v médiách pravidelne obhajuje akýkoľvek krok Viktora Orbána a jeho kabinetu a ktorého súkromný spolok za to dostáva od vlády veľa peňazí. Podľa neho je rozhodnutie europarlamentu neplatné.

Nasleduje minister poverený riadením úradu vlády, ktorý tvrdí, že vlastne žiadna správa schválená nebola. Vzápätí moderátor hovorí, že aj keď sa rôzni europoslanci postavili za Maďarsko, väčšina maďarských opozičných europoslancov „bola svojej vlasti neverná“. Pôsobí to ako konštatovanie faktu, až potom dodá, že vlastne citoval nemenovaného politológa.

Prichádzajú krátke strihy opozičných politikov oznamujúcich, že budú hlasovať za správu. V celej „spravodajskej“ reportáži je to jediný prípad, keď prehovorí niekto, kto nie je z vlády alebo bohato zaplatený vládou. Opoziční politici však smú povedať jedinú krátku vetu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

SaS

Smer

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie