Denník N

Hnevať sa je úplne normálne – pravda, ak nie ste žena

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia pri výbuchoch hnevu prísnejšie posudzujú ženy. Okrem iného to znižuje ich šance dostať vyššiu pozíciu a lepší plat.

Doma ma celkom nevychovávali tak, aby som – ako sa to teraz často hovorí – robila to, čo sa očakáva od môjho rodu. Vyrastala som v rodine, ktorá nebola patriarchálna, u nás sa aj v predchádzajúcich generáciách uznával skôr matriarchát, ale napriek tomu boli veci, o ktorých mi hovorili, že by som sa ich ako dievča mala vyvarovať. Lebo to bude pre mňa ľahšie.

Okrem „bezpečnostných“ opatrení, ktoré mamy učia svoje dcéry, som počúvala ešte dve veci: nerozrev sa a neukazuj hnev na verejnosti. Ľahko sa to hovorí decku, ktoré je citlivé a výbušné. Jasné, že som sa aj rozrevala, aj nahnevala, lebo som bola tak silno presvedčená o tom, že mám pravdu, že niečo nie je fér, že mi nikto nechce rozumieť.

Doma si o tom najprv šepkali a dúfali, že ma to prejde, potom mi rovno povedali, že by som mala akceptovať, že hoci to nie je v poriadku, nahnevané ženy nemajú ľudia radi, stránia sa ich, a preto by bolo pre mňa lepšie, keby som sa naučila ovládať. Uznávam, nie celkom sa mi to podarilo a čím som staršia, tým menej ma táto nedokonalosť vyrušuje a trápi.

Bola som už niekedy na prahu tridsiatky, keď mi moje kamarátky hovorili, že doma počúvali to isté. Niektoré aj s dodatkami typu: keď budeš takáto, nikoho si nenájdeš, nevydáš sa a podobne.

Hystéria vs. charizma

Jedna moja blízka priateľka pridala aj nie neobvyklú skúsenosť z práce: „Keď som na porade zvýšila hlas z frustrácie z toho, že moji kolegovia nedodržiavajú termíny, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie