Denník N

Roztrhnutý vlak, uväznení cestujúci, horiace rušne. Prečo „národný dopravca“ štve zákazníkov a baví internet

Poruchy na železnici sú od septembra 2018 obľúbenou témou recesistickej stránky Zomri, ktorá má viac než 200-tisíc fanúšikov.
Poruchy na železnici sú od septembra 2018 obľúbenou témou recesistickej stránky Zomri, ktorá má viac než 200-tisíc fanúšikov.

Železničná spoločnosť sa stala terčom vtipov práve v čase, keď hudobným klipom láka ľudí z áut do vlakov. Začínajú sa prejavovať problémy, ktoré vo firme roky zanedbávali.

A tento poznáte? Cestujúci pristúpi k okienku a pýta si lístok do Bratislavy. „Prajete si vlak s rušňom?“ spýta sa ho pokladníčka.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorá sa po iniciatíve SNS začala nazývať aj „národný dopravca“, sa stala opäť vďačným terčom zosmiešňujúcich vtipov. Od začiatku septembra ťahá z pohľadu firemného PR veľmi smolnú sériu.

Začalo sa to 5. septembra stručnou informáciou: „Od 09:55 hod. bola prerušená doprava v úseku Kalná nad Hronom – Levice. Roztrhnutie súpravy vlaku R 811.“ V rýchliku Sitno sa vtedy lokomotíva a prvý vozeň oddelili od zvyšku súpravy.  Do Levíc tak dorazila len prvá časť vlaku, zvyšok odtiahli do Kalnej nad Hronom.

Na internete pribúdali humorné obrázky o tejto príhode a už tu bola ďalšia udalosť. O deň neskôr došlo v Bratislave k strhnutiu trakčného vedenia, čo paralyzovalo celú dopravu. Najhoršie dopadol osobný vlak smerujúci do blízkej Trnavy.

Zostal stáť v ťažko prístupnom teréne a cestujúci museli štyri hodiny sedieť  bez klimatizácie, vody, napokon aj potme a predovšetkým bez informácií o tom, ako dlho porucha potrvá. „Ľudia nakoniec otvorili dvere a poutekali preč,“ opisoval zúfalstvo televízii Markíza jeden z  cestujúcich.

Dodajme, že za normálnych okolností vystupujú cestujúci z toho vlaku vo Svätom Juri po 15 minútach jazdy, do Pezinku je to 22 minút, v Cíferi ste za 39 minút a v Trnave má byť vlak za 47 minút. V tú noc však musel ísť domov každý na vlastnú päsť.

A napokon dva príbehy z tohto víkendu. V sobotu nastúpili pasažieri v Pezinku na vlak do Bratislavy, no hneď aj vystúpili. Z rušňa sa začalo dymiť a nabehli doň hasiči. V nedeľu sa situácia zopakovala, tentokrát začala horieť mašina v osobáku na Záhorí v stanici Zohor.

To všetko sa deje čase, keď ZSSK spustila marketingovú ofenzívu. Skupina S hudbou vesmírnou pre ňu naspievala optimisticky ladený klip, ktorý má motivovať ľudí, aby  namiesto áut jazdili vlakom.

„V zápchach nemárni svoj čas. Smelo prisadni do vlaku k nám, hlavu hore, zajtra sa vidíme zas,“ spievajú mladí hudobníci v klipe, ktorý môže nespokojným zákazníkom znieť ako otvorená provokácia.

O čom tieto incidenty svedčia?

Ide to s „národným dopravcom“ dolu vodou? Alebo došlo k bežným poruchám, ktorým sa len na sociálnych sieťach prikladá väčšia pozornosť?

Aj vo vyspelom svete

Najprv spomeňme fakty. K vyššie popísaným situáciám štandardne dochádza aj v krajinách, ktoré sú považované za civilizačne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Železnice

Slovensko

Teraz najčítanejšie