Denník N

Starosta Spišského Hrhova Ledecký: Voliči prejdú k strane, kde „zavoňajú“ vodcu typu Fico

Starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. Foto N –Andrej Bán
Starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. Foto N –Andrej Bán

Chýr o tom, že sa Vladimírovi Ledeckému darí integrovať Rómov v obci, ktorú už dvadsať rokov vedie, presiahol hranice Slovenska. Čo si myslia Hrhovčania, ktorých ako starosta pozná, o Ficovi, Kaliňákovi, Kiskovi, Kotlebovi či Sulíkovi?

Čo hovoria chlapi v Hrhove na vnútropolitickú situáciu?

Nemám prehľad o celej dedine, ale moja spriaznená skupina, s ktorou chodím do krčmy a robím rôzne aktivity, tak tí nie sú nadšení. Pred parlamentnými voľbami sa opakovane bavíme, koho voliť. Každý má pocit, že niet koho. A keďže všetci sú presvedčení, tak ako ja, že k voľbám ísť treba, až pred plentou uvažujú, komu to hodia.

Komu ste to hodili v minulosti?

Všimol som si, že hrhovské voľby kopírujú výsledkami celoštátne – s výnimkou maďarských strán, tie u nás nevolí nikto. Až na jedného spoluobčana, ešte sme nevypátrali jeho identitu. Ten stále volí Maďarov.

Máte vysvetlenie, prečo Hrhov kopíruje celoštátne výsledky?

Asi je to aj tým, že sme „pomiešaní“ – do Hrhova sa prisťahovalo veľa ľudí. Podľa mňa vyjadrujeme slovenskú rozmanitosť. Máme asi 1700 obyvateľov s trvalým pobytom, bez trvalého pobytu ďalších dvesto.

Východ krajiny sa vyľudňuje, vy sa zaľudňujete?

Vyzerá to tak.

Kto sú prisťahovalci, čo si u vás stavajú domy?

Prichádzajú k nám z celého Slovenska, no najmä z okolia. Máme aj Holanďana či Angličana.

Vladimír Ledecký (1966)

Starostom Spišského Hrhova je od roku 1998. Vyštudoval sociálnu prácu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Pôsobí aj ako konzultant v oblasti sociálneho podnikania v neziskovej organizácii EPIC, je predsedom správnej rady Agentúry regionálneho rozvoja. Je tiež poslancom Vyššieho územného celku v Prešove. Autor dvoch kníh S dušou tuláka I. a II. a spoluautor desiatich publikácií o sociálnom podnikaní v znevýhodnených skupinách.

Čo ich láka ísť žiť do Hrhova?

Hovoria, že relatívne lacné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie