Denník N

Nová štúdia: pri zdravých sedemdesiatnikoch je každodenné užívanie aspirínu rizikové

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Ak sedemdesiatnici každý deň a dlhodobo brali aspirín, zvýšil sa u nich počet prípadov s vnútorným krvácaním. Odborník upozorňuje, že výsledky sa nedajú automaticky preniesť aj na mladších ľudí.

Podľa troch štúdií, ktoré vyšli v nedeľu v odbornom časopise New England Journal of Medicine, môže každodenné užívanie aspirínu (presnejšie kyseliny acetylsalicylovej) staršími ľudí nad 70 rokov, ktorí sú v dobrom zdravotnom stave, vyvolať skôr negatívne účinky.

Vedci píšu, že pri uvedenej skupine ľudí môže viesť k vnútornému krvácaniu, niekedy až s fatálnymi následkami.

Autormi štúdií sú výskumníci z austrálskej Monash University. Hovoria, že výsledky výskumu by mali odradiť zdravých pacientov od preventívneho užívania aspirínu.

Tento liek sa zvyčajne predpisuje po mŕtvici alebo infarkte, pretože riedi krv, čím sa znižuje pravdepodobnosť opakovania srdcovej príhody. Bežným javom však je, že po aspiríne preventívne siahajú aj zdraví ľudia, aby sa vyhli problémom so srdcom, prípadne ho užívajú kvôli možným protirakovinovým účinkom.

Drvivá väčšina doterajších vedeckých štúdií sa zameriavala na ľudí v strednom veku, ale už v minulom roku vyšla štúdia, ktorej autori upozorňujú na nepriaznivý vplyv užívania aspirínu staršou populáciou.

Ak ho nepotrebujete, neberte ho

V novom výskume vedci zbierali údaje medzi rokmi 2010 a 2014 a zaradili doň skoro 20-tisíc Austrálčanov a Američanov starších ako 70 rokov (medián bol 74 rokov), ktorí netrpeli žiadnymi kardiovaskulárnymi chorobami, demenciou alebo fyzickými indispozíciami. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie