Denník N

Šéf parlamentu Andrej Danko používa titul JUDr., ako ho získal, nie je jasné

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 19:24 – Predseda SNS tají, ako sa stal doktorom práv. RTVS našla záznam o rigoróznej práci s menom Andrej Danko v Banskej Bystrici, šéf parlamentu doteraz hovoril len o Univerzite Komenského, kde sa jeho práca nedá nájsť.

Nielen kapitánske výložky, ktoré Andrej Danko dostal od kamaráta – ministra obrany Petra Gajdoša, vzbudzujú pochybnosti, ale aj jeho titul doktora práv.

V oficiálnom životopise predsedu Národnej rady sa píše, že v roku 1998 skončil Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, inú vysokú školu neuvádza a má titul JUDr. V elektronickom zozname absolventov UK nie je záznam, že by mu titul doktora práv udelili.

Škola bez súhlasu Danka odmieta prezradiť, či ho má odtiaľ.

O jeho štúdiu sa viac nedá dozvedieť ani v knižnici Právnickej fakulty UK. Aj keď tam majú záverečné práce absolventov, Dankovu rigoróznu prácu nie. Nie je teda jasné, či nejakú vôbec vypracoval.

Predseda SNS a šéf parlamentu Danko o okolnostiach, ako k titulu JUDr. prišiel, mlčí. Viac ako desať dní neodpovedal ani na jednoduché otázky – kedy a na akej škole titul získal a akej téme sa venoval v rigoróznej práci, bez ktorej sa nemohol doktorom práv stať.

Po zverejnení tohto textu Danko reagoval, že je riadnym absolventom Univerzity Komenského, nepovedal však, kde si urobil rigoróznu skúšku: „Vyhlasujem, že som riadny absolvent Univerzity Komenského v Bratislave, riadne som ukončil aj doktorandské štúdium, ako aj advokátske skúšky. Všetky tituly, ktoré používam, sú získané legálnou cestou.“ Danko zrejme myslel, že absolvoval rigorózne konanie, po ktorom študenti práva dostávajú titul JUDr., a nie doktorandské štúdium, po ktorom absolvent získa titul PhD.

Video: Reakcia Andreja Danka na text Denníka N

Danko hneď po škole začal pôsobiť vo vyštudovanom odbore, živil sa ako právnik, v prvých rokoch titul JUDr. nepoužíval. Z údajov v obchodnom registri vyplýva, že do rôznych firiem vstupoval ako magister. Až v októbri 2000, zhruba dva roky po škole, prvýkrát vystupuje v obchodnom registri s titulom JUDr.

Práca v Banskej Bystrici

Po zverejnení tohto textu o titule Andreja Danka našli reportéri RTVS záznam o rigoróznej práci na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici – pochádza z roku 2000, autorom je Andrej Danko a jej názov je Verejná správa a jej charakteristické črty.

Nie je jasné, či jej autorom je predseda SNS Andrej Danko, bystrické právo si v životopise neuvádzal a ani v reak­ciách nehovoril o tom, že by si titul urobil tam. To, kde titul získal, predseda parlamentu nepovedal ani RTVS.

V knižnici UMB potvrdili, že tam prácu majú, v pondelok ju však nevedeli sprístupniť.

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici nechcela oficiálne reagovať na otázky, či titul doktor práv získal Andrej Danko u nich – podobne ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie