Denník N

Kisku vedú kukláči. Na Slovensku sa objavil prvý hoax s využitím videomontáže

Pri falošnej reportáži s Kiskovou tvárou zatiaľ aj fanúšikovia dezinformačných stránok chápu, že ide o vtip.
Pri falošnej reportáži s Kiskovou tvárou zatiaľ aj fanúšikovia dezinformačných stránok chápu, že ide o vtip.

Na Facebooku sa objavilo video, kde obvinenému mužovi na súde prilepili Kiskovu hlavu. Väčšina ľudí chápe, že je to vtip, časom však môžu pribúdať oveľa sofistikovanejšie montáže.

Facebookom sa šíri video, ktoré môže úprimne pobaviť odporcov prezidenta Andreja Kisku. Neznámy vtipkár vzal Kiskovu tvár a dosadil ju do reportáže televízie Joj zo súdu s nebezpečným recidivistom. V reportáži počuť aj Kiskov hlas a moderátora, ktorý o ňom rozpráva ako o zločincovi.

Video sa šíri prostredníctvom súkromných správ. Objavilo sa aj v skupine Slovenský národ (bývalá fanúšikovská skupina ĽSNS), z ktorej ho ďalej šíria stovky ľudí. A do tretice video zdieľa aj dezinformačná stránka Zdrojj, ktorá je spojená s bývalým novinárom a neúspešným kandidátom na župana s podporou Kotlebovej strany Ľubomírom Huďom.

Video s Kiskom je dosť amatérske, preto aj fanúšikovia týchto stránok väčšinou chápu, že je to vtip. Autor len zobral prezidentovu tvár z jedného videa a prilepil ju do reportáže Krimi novín.

Už čoskoro sa však môžu na internete objaviť aj videá, ktoré budú pôsobiť oveľa presvedčivejšie. Bloger Jakub Goda pred časom upozornil na to, že falošné videá sú novým fenoménom sociálnych sietí.

Obľúbenou kratochvíľou sa stala napríklad výroba vlastného porna s využitím známych tvárí. Zatiaľ slúžia skôr na pobavenie, no nemusí to tak byť vždy.

„Decká z celého sveta dosádzajú tváre herečiek, v horšom prípade bývalých frajeriek do svojho obľúbeného 18+ videa. Svoje diela potom veselo uploadujú na internet,“ písal Goda.

Deepfakes na scéne

Nové aplikácie však časom budú umožňovať podstatne viac. V prípade reportáže s Kiskom ide v zásade o jednoduchý výtvor, keď niekto použil reálny záznam Kisku v reálnom videu Jojky. „Sú tam skutočné zábery Kiskovej tváre z nejakého nesúvisiaceho videa, ktorú prilepili k záberom recidivistu,“ hovorí Goda.

Na internete je však už teraz možné nájsť aj prvé – hoci zatiaľ ešte primitívne – falošné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie