Denník N

Na identikite môže byť vrah, advokáti prosia ľudí, aby si ho naozaj poriadne prezreli

Identikit, ktorý zverejnila špeciálna prokuratúra. Foto – TASR
Identikit, ktorý zverejnila špeciálna prokuratúra. Foto – TASR

Prokuratúrou zverejnená tvár v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala aj negatívne reakcie. Za smiešne to považuje aj Zlatica Kušnírová. Kuciakov kolega Vagovič vo vyšetrovaní vidí posun.

Ohrozenie potenciálneho svedka, účelová informácia, ktorá súvisí s návštevou europoslancov, prípadne konštatovanie, že vyšetrovatelia vraždy nič nemajú. Aj také sú reakcie na zverejnenie identikitu asi 30-ročného muža, ktorého Úrad špeciálnej prokuratúry hľadá v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Viaceré súvisia s tým, že ľudia nedôverujú orgánom činným v trestnom konaní, že niečo naozaj vyšetria.

„Tam nie je veľký posun, tápu asi v tme,“ povedala v pondelok pre televízie Joj a Markíza matka Kuciakovej priateľky Zlatica Kušnírová. „Je to smiešne, zavádzajúce, že nech sa sám prihlási. Ja keby som spáchala vraždu, tak sa určite nepôjdem prihlásiť. Mali to najskôr zverejniť na polícii, nemali to dávať von na tlačovke pre verejnosť. Teraz nie že sa prihlási, niekto ho označí, on ešte skôr zdúchne. Nebudú mať potom ani toto, čo mali.“ Prípad mal byť podľa nej už vyšetrený.

Zlatica Kušnírová svoju dôveru k vyšetrovateľom vyčíslila na 50 percent. Myslí si, že motívom vraždy bolo niečo, o čom vedel len novinár Ján Kuciak, a ani jeho kolegovia ešte nevedeli, že na tom robí. Téze prokuratúry, že jej dcéra bola len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, neverí.

Prokurátor pri zverejňovaní identikitu povedal, že „táto osoba sa mohla pohybovať na mieste vraždy v čase spáchania skutku a môže disponovať informáciami o samotnom skutku“. Podľa policajtov, s ktorými sme hovorili, môže ísť v skutočnosti o samotného páchateľa vraždy. Viacerí z nich tiež hovoria o taktike pri vyšetrovaní a myslia si, že polícia zverejnením podobizne tváre v skutočnosti sleduje niečo, čo verejnosti zatiaľ nepovedala. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie