Denník N

O koľko si môžete predĺžiť tréning, ak sa chcete postupne zlepšovať a nezraniť sa

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

Riaďte sa tým, ako sa cítite. Nie tým, čo vám prikazujú nové fitness trendy, iní ľudia v posilňovni alebo televízia.

Píše Gabriella Bostonová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Je september, a to znamená, že posilňovne, telocvične a športové kluby sú plné nových tvárí, ktoré si povedali, že začiatok školského roka je dobrým dôvodom začať doháňať svoje kondičné resty. Okrem toho, po týždňoch leňošenia sa z dovoleniek vracajú aj starí klienti.

Či už s cvičením začínate, alebo sa k nemu po prestávke vraciate, mali by ste si dávať pozor na to, aby ste dodržiavali princíp progresie.

Aj keby sa mohlo zdať, že tento výraz bude mať súvis skôr so vzdelávaním alebo s hrou na gitare, v skutočnosti je to termín zo sveta fitness pre bezpečné a efektívne zvyšovanie objemu tréningu. Už teraz vám môžem prezradiť, že by ste sa nemali snažiť dvíhať stokilové činky, ak do posilňovne prídete len raz za mesiac, alebo chcieť hneď po zlezení z gauča zabehnúť míľu (1,6 kilometra) za šesť minút.

Ako by sme teda mali začať s cvičením? Kedy by mal nastať progres?

Ako začať?

Ak ste úplný nováčik alebo ste necvičili šesť a viac mesiacov, budú pre vás najlepšie malé a časté tréningové dávky. Elizabeth Brooksová, osobná trénerka z Washingtonu, navrhuje, aby ste začali s ľahkým 20-minútovým kardio cvičením trikrát do týždňa a 20-minútovým dvíhaním činiek dvakrát do týždňa. Keď k tomu pridáte každý deň desaťminútový strečing, dohromady je to 150 minút cvičenia každý týždeň.

„No to je len základ. Popri tom stále musíte premýšľať, ako sa počas celého dňa udržať v pohybe,“ vraví odborníčka.

Pre tých, čo boli počas leta aktívni aspoň trochu, alebo si od cvičenia oddýchli iba na chvíľu, má Brooksová iné odporúčania. „Ak ste boli preč pár týždňov, môžete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie