Denník N

Imreczeho splnomocnenkyňa rozposiela petíciu na jeho záchranu, on sa od nej dištancuje

František Imrecze. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Imrecze. Foto N – Tomáš Benedikovič

Priama podriadená šéfa finančnej správy začala zbierať podpisy cez najvyšších predstaviteľov tejto inštitúcie.

Kauza colných podvodov, ktorú vypátral Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF, pokračuje listom – na obranu Františka Imreczeho, šéfa finančnej správy.

Na prípad, pre ktorý by sme mohli prísť až o 302 miliónov eur, upozornil Denník N. Opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina žiadajú odvolanie Imreczeho.

Sumu 302 miliónov vypočítal OLAF – o toľko Slovensko pripravilo podľa európskych vyšetrovateľov rozpočet Európskej únie pri preclievaní čínskeho tovaru, ktorý cez našich colníkov prešiel výrazne podhodnotený. Naše úrady buď podvody prehliadali, alebo na nich priamo spolupracovali.

List chváli Imreczeho a varuje pred opozíciou

V pondelok sa k radovým zamestnancom postupne dostala výzva pre ministra financií Petra Kažimíra, aby Imreczeho neodvolal.

„Pracovníci FS žiadajú politikov a médiá, aby prestali vyvíjať sústavný tlak na pracovníkov FS colných a daňových úradov,“ píše sa v liste. Ten sa končí výzvou: „Vážený pán minister financií, žiadame vás, aby ste podporili pracovníkov FS a odolali tlakom opozície na odvolanie Františka Imreczeho a podporili ho v zotrvaní vo funkcii prezidenta Finančnej správy SR aj z dôvodov, že od roku 2012 sa FS pod jeho vedením výrazne posunula vpred.“

Rozposiela Imreczeho úradníčka pre komunikáciu so zamestnancami

List vedeniu finančnej správy poslala v pondelok ráno splnomocnenkyňa prezidenta FS Imreczeho pre komunikáciu so zamestnancami Zuzana Nerušilová. V emaile, ktorý poslala aj šéfom regionálnych pobočiek, vyzýva vedúcich zamestnancov, aby ho šírili medzi podriadenými.

„Vzhľadom na to, že časový priestor je obmedzený, chcem vás požiadať o súčinnosť a pomoc pri rozposlaní otvoreného listu pracovníkov FS na vami riadené pracoviská. Skeny podpísaných listov mi, prosím, zasielajte na mailovú adresu obratom, originály podpísaných listov mi zašlite na adresu: Zuzana Nerušilová, Mierová 23, Bratislava najneskôr do 20. 9. 2018 do 9.00 hodiny,“ napísala v liste kolegom Nerušilová.

Podpis je podľa Nerušilovej dobrovoľná záležitosť.

Imrecze: Prekvapilo ma to

Denník N sa na list v pondelok počas rozhovoru pýtal Imreczeho. „Pani splnomocnenkyňu som o to nežiadal, pre mňa to bolo rovnaké prekvapenie ako pre vás. Vôbec to nepovažujem za šťastný krok. Dištancujem sa od neho,“ povedal šéf finančnej správy.

Imrecze hovorí, že v momente, keď sa o liste dozvedel, dal obvolať vedúcich zamestnancov, aby petíciu nešírili a podpisy nezbierali.

Jeho asistentka poslala vedúcim pracovníkom v utorok dopoludnia aj email. „V súvislosti so zaslaním otvoreného listu pracovníkov zo dňa 17. septembra 2018, ktorý je formulovaný ako výzva ministrovi financií za podporu prezidentovi finančnej správy, si dovoľujeme uviesť, že nejde o iniciatívu nikoho z vedenia finančnej správy ani prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho. Prezident finančnej správy František Imrecze si váži túto iniciatívu, avšak žiada iniciátorov o zdržanie sa akýchkoľvek aktivít v tomto smere.“

František Imrecze je prezidentom finančnej správy od roku 2012, čo je obdobie druhej vlády Smeru. Viedol ju aj v čase daňového škandálu Ladislava Bašternáka, krátko po voľbách 2016 ho odfotili s priateľom Roberta Fica Miroslavom Výbohom, ktorého označujú za jedného z mecenášov Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Colné podvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie