Denník N

Nástup robotov povedie k poklesu pracovných miest, no vytvorí aj dvojnásobok nových, vravia ekonómovia

Robot Asimo s robotickou kosačkou na trávu. Foto - TASR/AP
Robot Asimo s robotickou kosačkou na trávu. Foto – TASR/AP

Medzi najohrozenejšie druhy povolaní budú do roku 2022 patriť účtovníci alebo pracovníci zákazníckeho servisu, naopak najlepšie sú na tom v tomto ohľade napríklad dátoví analytici, obchodníci, marketingoví špecialisti alebo odborníci na umelú inteligenciu. 

Niektorí sa obávajú, že s nástupom robotizácie príde veľa ľudí o prácu, lebo ich nahradia roboty. Podľa najnovšej štúdie z dielne Svetového ekonomického fóra (WEF) však tieto obavy nie sú celkom opodstatnené.

Nová publikácia s názvom The Future of Jobs 2018 (Budúcnosť práce 2018) poskytuje ucelený pohľad na to, akým spôsobom sa majú pracovníci, firmy a vlády vysporiadať s najnovšími výzvami súvisiacimi s technologickým pokrokom až do roku 2022.

Autori predkladanej štúdie vypočítali, že automatizácia povedie vo svete v nasledujúcich rokoch k zániku 75 miliónom pracovných miest, no vytvorí aj potenciál pre vznik nových 133 miliónov pozícií, teda takmer dvojnásobku.

„Zatiaľ čo tieto odhady a predpoklady, z ktorých vychádzajú, by sa mali posudzovať opatrne, v neposlednom rade preto, lebo predstavujú podmnožinu celosvetovej zamestnanosti, sú užitočné pri zdôrazňovaní typov adaptačných stratégií, ktoré musia byť zavedené na uľahčenie prechodu pracovnej sily na nový svet práce,“ píše sa v štúdii Svetového ekonomického fóra.

Úspech nie je zaručený

Autori správy okrem iného upozorňujú, že najnovšie technológie sú schopné tak vytvárať, ako aj narúšať nové systémy práce, čo sa podľa nich dá porovnať napríklad s priemyselnou revolúciou. Tá znamenala príchod parnej energie a elektriny, čo na jednej strane viedlo k vzniku nových pracovných pozícií, no zároveň prispelo k vytvoreniu strednej triedy, uvádza britský denník The Guardian. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie