Denník N

Babiš odmieta prijať sýrske siroty. Nemôžeme sa báť päťdesiatich detí, vraví česká europoslankyňa

Andrej Babiš. Foto - TASR/AP
Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

Iniciatíva Česi pomáhajú už po dvoch dňoch našla päťdesiat rodín, ktoré sú pripravené vziať siroty k sebe domov.

Málokedy sa v Česku stane, že by sa premiér Andrej Babiš dostal skutočne pod tlak. Jeho precízne fungujúci stroj na komunikáciu dokáže prehlušiť aj závažné problémy, ktoré sa okolo neho nezriedka vyskytujú.

Teraz sa však Babiš predsa len ocitol na tenkom ľade. Do svojej doposiaľ prezentovanej politiky „neprijmeme jediného migranta“ zahrnul aj opustené deti, ktoré vo vojnovom konflikte v Sýrii stratili kontakt so svojimi rodinami. Povedané parafrázou jedného z predvolebných sloganov ANO: „Sýrske siroty? Proste ich neprijmeme.“

Aj jeden utečenec by bol úspech

Slová českého predsedu vlády vyvolali silnú protireakciu. Už po dvoch dňoch iniciatíva Česi pomáhajú hlási, že našla päťdesiat rodín, ktoré sú pripravené sýrske deti vziať k sebe domov. Aj sociálni demokrati, Babišov koaličný partner, sa opatrne postavili proti ľahostajnosti voči najmladším obetiam vojny v Sýrii.

Ide zrejme o najväčšiu vzburu Čechov proti stále viac dominujúcej protiimigrantskej rétorike v českom verejnom živote.

„Prečo by sme ich prijímali? Máme siroty aj u nás, ktoré musíme pripraviť na vstup do života,“ uviedol na tému prijatia detí zo Sýrie premiér Babiš. „Ja som šiel do politiky hlavne preto, aby som sa staral o českých občanov. A keď už sme pri tých sirotách, prečo zase niekto ignoruje vojnu na Ukrajine? Tam nie sú? Tak prečo by sme sa mali starať práve o Sýrčanov?“ pokračoval.

Argumentoval tým, že Česko posiela peniaze do krajín, ktoré bojujú s migráciou, a sýrskym vojnovým utečencom vrátane detí poskytuje zdravotnú starostlivosť. Babiš v poslednom čase opakuje chytľavé vyhlásenie, že nehodlá prijať ani jedného utečenca. To pred pár týždňami povedal napríklad aj talianskemu premiérovi Guiseppemu Contemu, ktorého krajina patrí v Európe k tým, ktoré nesú najťažšie bremeno migrácie. Conte s nadsádzkou kontroval, že by za úspech považoval, keby Babiša presvedčil, aby prijal čo len jedného jediného utečenca.

Babiš vletel do nastraženej pasce

Čo sa nepodarilo ani európskym špičkám – aspoň chytiť Babiša za slovo a poukázať na celý rozmer jeho tvrdej rétoriky –, sa podarilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Migrácia

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie