Denník N

Slovensko potrebuje maďarských demokratov, ale kde ich nájsť?

Pál Csáky na predvolebnom mitingu. Foto - TASR
Pál Csáky na predvolebnom mitingu. Foto – TASR

Žiadna maďarská politická strana na Slovensku schopná odolať Orbánovmu vplyvu nie je ani na obzore

Podľa europoslanca za SMK a bývalého predsedu strany Pála Csákyho bolo odhlasovanie kritického raportu k Maďarsku chybou. Maďarsku sa podľa neho vyčítajú veci, ktoré vidíme aj v iných krajinách Únie a ako príklad uviedol vraždu novinára a únos Vietnamca na Slovensku.

Csákyho argumentáciu, presnejšie povedané typickú obhajobu režimu Viktora Orbána a všetkých autokracií, prevzala v nedeľňajšej televíznej politickej diskusii RTVS i europoslankyňa Smeru Monika Beňová. Tá sa pri hlasovaní v Európskom parlamente zdržala a teraz to odôvodnila tým, že podobnú kritiku možno uplatniť i voči iným krajinám Únie. A že Brusel novým a starým členským štátom nemeria rovnakým metrom.

Noc dlhých nožov?

Predseda republikovej rady SMK Péter Őry prirovnal v článku pre server felvidek.ma hlasovanie v europarlamente k Mečiarovskej „noci dlhých nožov“ z roku 1994. Elita Únie vraj aj týmto hlasovaním ukázala, že to ona sama neuznáva demokraciu, právny štát a názorovú slobodu. A robí to preto, lebo chce zlikvidovať sociálne trhové hospodárstvo, mier a blahobyt.

Aj z Csákyho príkladu je pritom zrejmý nielen rozdiel medzi situáciou v Maďarsku a na Slovensku, ale o to viac i medzi pomermi v nových a starých členských štátoch.

Na Slovensku máme oprávnené pochybnosti, či sa vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice poctivo vyšetrí. V Maďarsku by dnes žiadne pochybnosti nehrozili. Vyšetrovanie by sa istotne zahralo do autu, ak by existovala možnosť, že za vraždou stoja ľudia napojení na vládnu stranu.

Drvivá väčšina médií priamo riadená vládou by na vyšetrenie nijako netlačila, vražde by sa venovala minimálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie