Denník N

tl;dr: Prečo zomrelo sedem lyžiarov

Dnešný výber zaujímavých textov zo zahraničných médií.

Sto a jedna metóda. Rozhlasová stanica NPR v poslednom dieli programu This American Life dokumentuje desiatky nových spôsobov, ako sa Trumpova administratíva snaží sťažiť cudzincom získanie pobytu v krajine. Vtipné historky v inak nervy trhajúcej téme: Britský občan s britským rodným listom je požiadaný, aby britský rodný list úradne preložil do angličtiny. Víťaz dvoch Grammy sa dozvie, že Grammy nie je dostatočným dôkazom jeho umeleckého talentu. Architektovi sú zamietnuté víza pre kvalifikovaných zamestnancov s odôvodnením, že na vykonávanie práce architekta nie je potrebné špeciálne vzdelanie. (Medzičasom sa pravidlá procesu znova zmenili a pri takýchto nedostatkoch už úradníci nemusia žiadať doplnenie dokladov, ale žiadosti sa rovno zamietajú.) (NPR, textový prepis tu)

Koniec hotovosti. Platby v obchodoch či stánkoch na trhu cez mobil (zoskenovaním kódu cez aplikáciu WeChat) sú v Číne už také rozšírené, že sa úrady začínajú obávať negatívneho vplyvu na chudobnejšie vrstvy, ak bude ďalej rásť počet obchodníkov, ktorí už prijímajú platby len cez mobil. (Foreign Policy)

Anatómia katastrofy. V apríli tohto roka zomrelo počas jedného víkendu v Alpách 16 ľudí. Časopis Outside priniesol príbeh jednej skupiny desiatich skúsených skialpinistov, z ktorých sedem zahynulo. Čo sa stalo? Pri správe o zhoršujúcom sa počasí skupina len pozmenila plánovanú dennú trasu, ale neohlásili to na chate, kam smerovali – keby to urobili, zistili by, že tam už ráno zúri búrka. Skúsený horský vodca sa spoliehal pri navigácii na svoj mobil, ktorý vypovedal službu a nepochopiteľne zaň vodca nemal náhradu – skupina ostala odkázaná na GPS prístroj, v ktorom bola len letná trasa. Vo víchrici tak dlhé hodiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie