Denník N

Hra na popieranie prestáva Kremľu fungovať, jeho novú teóriu o MH17 spochybnili aj ruské noviny

Nikolaj Paršin z ruského direktorátu pre rakety a artilériu pri prezentácii dokumentu, ktorý má dokazovať ukrajinskú účasť na zostrelení letu MH17. FOTO - TASR/AP
Nikolaj Paršin z ruského direktorátu pre rakety a artilériu pri prezentácii dokumentu, ktorý má dokazovať ukrajinskú účasť na zostrelení letu MH17. FOTO – TASR/AP

Holandská vláda plne dôveruje výsledkom medzinárodných vyšetrovateľov, ktorí trvajú na ruskej účasti pri zostrelení boeingu-777 nad Donbasom.

Experti EÚ z jednotky East StratCom Task Force, ktorá sa venuje dezinformáciám, tejto taktike hovoria „dymová clona“. Je súčasťou takzvanej hybridnej vojny a jej cieľom je zneistiť a odpútať pozornosť od skutočných faktov.

Často sa podľa nich používala napríklad pri kauze Skripaľ, kde narátali 25 rôznych teórií, ktorými sa Rusko snaží spochybniť britské obvinenia.

Za jednu z nich – že novičok mohol byť vyrobený aj na Slovensku, sa napríklad nižší ruský úradník podľa slovenskej diplomacie aj ospravedlnil.

Samozrejme, nejde len o ruský vynález. V minulosti si napríklad nepotvrdenými a neskôr vyvrátenými informáciami pomáhala americká vláda, keď obhajovala inváziu do Iraku v roku 2003 tým, že Saddám Husajn vlastní zbrane hromadného ničenia.

Príkladom takejto  „dymovej clony“ v prebiehajúcej hybridnej vojne je podľa odborníkov napríklad  popieranie, že Baššár Asad používa chemické zbrane, čo potvrdili inšpektori OSN, alebo ruské spochybňovanie účasti na zostrelení letu MH17 nad Donbasom v roku 2014, ako tvrdí medzinárodný tím vyšetrovateľov.

Aj pri nej sa ruské verzie menili. Najskôr podľa ruského ministerstva obrany zostrelilo boeing ukrajinské bojové lietadlo. Keď sa táto verzia ukázala ako technicky nemožná, otočili a pripustili, že let MH17 s 298 pasažiermi nad územím kontrolovaným proruskými rebelmi zostrelil raketový systém Buk, ako od začiatku tvrdili medzinárodní vyšetrovatelia. Avšak nie s ruskou, ale ukrajinskou raketou, tvrdí teraz Moskva.

Na podoprenie tejto teórie tento týždeň predstavilo ruské ministerstvo obrany dokument z archívov, ktorý má dokazovať, že raketa bol síce vyrobená v Rusku, ale ešte v sovietskych časoch (v 80. rokoch) dovezená na západnú Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany pustilo nahrávku s údajným ukrajinským vojakom, na ktorej hovorí, že ak to „pôjde takto ďalej, zasiahneme ďalší malajský boeing“.

„Očakávame, že medzinárodný tím vyšetrovateľov (JIT) prijme náš dôkaz a nespochybní jeho autenticitu,“ povedal v pondelok pred ruskými novinármi predstaviteľ ministerstva obrany.

Ukrajinská vláda dokument označila za fejk, Holanďania povedali, že dôverujú záverom medzinárodných vyšetrovateľov, ktorá z pádu lietadla viní Rusko, a pochybnosti o zverejnenom dokumente vyslovili aj ruské nezávislé noviny Novaja Gazeta. Noviny, kde pracovala zavraždená novinárka Anna Politkovská a viacero jej autorov bolo úkladne zabitých.

Čo nesedí na ruskom dokumente?

Noviny pripomenuli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie