Denník N

Po helikoptérových rodičoch nastúpili kosačkoví. Likvidujú akékoľvek prekážky, ktoré ich deťom kladie život

Ilustračné foto – © Flickr.com (CC BY 2.0)
Ilustračné foto – © Flickr.com (CC BY 2.0)

Svojim deťom dláždia cestu životom – riešia za nich známky v škole, vybavujú im krúžky aj tréningy, chránia ich pred sklamaním a neúspechom.

V odborných aj populárnych magazínoch o rodičovstve a výchove sa už viacero rokov píše o takzvaných helikoptérových rodičoch, teda takých, ktorých štýlom je krúžiť nad dieťaťom akéhokoľvek veku ako helikoptéra a v prípade, že má nejaký problém, okamžite zasiahnuť.

V poslednom čase však nahrádza tento typ rodičov nový, ešte proaktívnejší druh. Ide o kosačkových rodičov, ktorí podobne ako kosačka na trávu „zlikvidujú“ takmer všetko, čo jej stojí v ceste, len aby bol trávnik dokonalý a príjemný.

Títo rodičia sú vybavovači. Deťom vybavujú známky v škole, vybavujú, aby ich prijali na prestížne krúžky, aby pri zápasoch boli čo najviac na ľade, na trávniku či na palubovke. Jednoducho, aby sa ich ratolesti vyhli sklamaniu, zlyhaniu, neúspechu alebo zisteniu, že niekto je v niečom lepší, šikovnejší, rýchlejší ako oni.

„Hoci si veľa ľudí myslí, že takéto prejavy sa týkajú len anglosaského alebo západného sveta alebo že je to výmysel a u nás sa predsa deti tak nevychovávajú, pravda je, že takýchto rodičov je stále viac,“ hovorí Soňa, učiteľka z jednej bratislavských škôl, ktorá súhlasila s rozhovorom, ak nezverejníme jej priezvisko.

Soňa učí 15 rokov matematiku, čo je obávaný a zároveň dôležitý predmet pre mnohé deti a rodičov. Býva aj triednou učiteľkou tretiakov alebo štvrtákov. „Keď som začínala učiť, mala som v triede vždy dvoch-troch rodičov, ktorí mali problém s tým, aké dávam známky, tvrdili, že na niekom sedím, prosili ma o zhovievavosť, chceli ničím neodôvodnené výhody pre dieťa. Teraz ich je v niektorých triedach väčšina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie