Denník N

Šéf finančnej správy Imrecze končí. Grafy ukazujú, že colné podvody sa vrátili

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

František Imrecze tvrdí, že o svojom odchode sa rozhodol až na rokovaní parlamentného výboru, kde kauzu vysvetľoval poslancom.

Šéf finančnej správy František Imrecze po kauze podvodov na cle za 300 miliónov eur, ktorú odhalil OLAF a upozornil na ňu Denník N, rezignuje na svoju funkciu. Oznámil to na záver mimoriadneho finančného výboru parlamentu, na ktorom sa dve hodiny obhajoval pred poslancami.

Imrecze je šéfom finančnej správy nepretržite od roku 2012, je nominantom Smeru.

Nie som politik

Hovoril, že o odchode uvažoval zhruba dva dni, rozhodol sa však spontánne priamo na výbore, nie na odporúčania ministra financií Petra Kažimíra. „Moje rozhodnutie odstúpiť súvisí s jednou jedinou vecou – finančná správa je absolútne neustále zaťahovaná do politického boja. Ja politik nie som. Nemám nástroje, aby som sa politicky bránil proti politickej demagógii, ale hlavne to škodí tejto inštitúcii a zamestnancom,“ hovoril po výbore. „Verím, že po mojom odstúpení budú mať zamestnanci väčší pokoj na prácu a tá inštitúcia bude vo väčšom pokoji.“

Ďalšie plány vraj teraz nemá, no skôr naznačoval, že by sa chcel vrátiť do súkromnej sféry. Svoje rozhodnutie najprv oznámil na výbore a až potom ho chcel oznámiť ministrovi financií Petrovi Kažimírovi. Ten dal Imreczemu ultimátum, aby sa obhájil pred poslancami, a o jeho osude chcel rozhodnúť vo štvrtok na obed.

Kažimír odchod šéfa finančnej správy komentoval nasledovne: „Jeho rozhodnutie akceptujem, rozumiem mu a chcem mu touto cestou poďakovať za jeho prácu. O jeho rozhodnutí s ním budem hovoriť aj osobne.“

Smer napísal, že má s Imreczem ďalšie plány. „Pre stranu má František Imrecze obrovský odborný a politický potenciál, ktorý máme záujem využiť.“ Podľa strany je nespochybniteľné, že Imrecze po nástupe do funkcie v roku 2012 dosiahol vo finančnej správe vynikajúce výsledky. „Svojím rozhodnutím ochránil finančnú správu pred politikárčením zo strany médií a opozície,“ píše Ficova strana.

Imrecze povedal, že zo svojej pozície zrejme odíde k začiatku októbra, pretože sa chce ešte stretnúť s vedením úradu európskych vyšetrovateľov OLAF ohľadom colných únikov. Tie európska kriminálka ohodnotila na 300 miliónov eur a odporučila Európskej komisii, aby tieto peniaze od Slovenska pýtala.

Grafy ukazujú, že colné podvody sa vrátili

František Imrecze, ktorý je v tejto funkcii od roku 2012, vraví, že za úniky necíti zodpovednosť, a tvrdil to aj na výbore. „Necítim za to zodpovednosť. Ja som ho (problém) nespôsobil, ja som ho zdedil a vyriešil.“

Spolu so šéfom colnej sekcie na výbore spochybňoval metodiku výpočtu priemerných cien textilu, s ktorými prišiel OLAF. „Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa maximálnym možným spôsobom brániť,“ vravel a podľa neho sa budeme brániť súdnou cestou.

Čelil viacerým otázkam opozičných poslancov, na ktoré nevedel presvedčivo odpovedať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Colné podvody

Slovensko

Teraz najčítanejšie