Denník N

Biskup popiera, že by zneužil dieťa, a nahrávku ich stretnutia označuje za podvod

Emeritný gréckokatolícky biskup Milan Chautur. Foto – TASR
Emeritný gréckokatolícky biskup Milan Chautur. Foto – TASR

Gréckokatolícka cirkev vyhlásila, že jej biskup popiera sexuálne zneužitie dieťaťa. Nahrávku, na ktorej sa biskup stretol so ženou, ktorá ho viní zo zneužívania, má RTVS už mesiace, na reportáži ešte pracuje.

V slovenskej katolíckej cirkvi nie je veľa zverejnených prípadov zneužívania detí. To sa teraz môže zmeniť. Teológ Miroslav Kocúr v utorok v rozhovore pre Denník N povedal, že vie o biskupovi, ktorý zneužil šesťročné dievča.

Z dievčaťa sa medzičasom stala dospelá žena a biskupa po rokoch osobne konfrontovala. Kocúr v rozhovore povedal, že ich stretnutie nakrútila aj televízia, ktorá neskôr odvysielanie reportáže stopla. „Keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou,“ opisuje Kocúr v rozhovore časť z reportáže.

Cirkev: Biskup obvinenia odmieta, podviedli ho

Na obvinenia reagovala Košická eparchia gréckokatolíckej cirkvi. Zverejnila, že ide o biskupa, vladyku Milana Chautura.

„Vznesené obvinenie vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch,“ napísalo vedenie košickej eparchie gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Zneužitie poprel biskup aj na Facebooku: „Potom mi hovorila o tom, ako som ju hladkal, pritúlil či pobozkal. Bolo mi jej ľúto, lebo dieťa pobozkať, pritúliť či objať je čosi normálne a ľudia to bežne robia stále, samozrejme, pokiaľ nemajú postranné úmysly. To som potom však musel vysvetľovať až vyšetrovateľovi PZ,“ napísal Chautur.

„V novembri 2017 bola na Eparchiálny úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura, spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia,“ píše cirkev v stanovisku s tým, že prišla žena s kameramanom. „Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase svojho detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol. Ukázalo sa, že stretnutie bolo zinscenované podvodom, na celkom iný účel aj pre inú reláciu.“

Cirkev tiež píše, že žena sa obrátila na políciu a Chautur sa podrobil vyšetrovaniu.

Milan Chautur je na čele Košickej eparchie gréckokatolíckej cirkvi, na Slovensku má táto cirkev tri eparchie. V Konferencii biskupov Slovenska je na čele Rady pre rodinu a Rady pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života.

Gréckokatolícka cirkev má väčšinu veriacich na východe Slovenska. Počas sčítania obyvateľov v roku 2011 sa k nej prihlásilo viac ako 200-tisíc veriacich. Delí sa na tri eparchie – bratislavskú, prešovskú a košickú. Na čele každej je biskup.

Gréckokatolíci sú súčasťou katolíckej cirkvi a ich hlavou je pápež vo Vatikáne. Od rímskokatolíckej cirkvi sa líšia napríklad bohoslužbami a vlastným cirkevným právom.

Mnohí gréckokatolícki kňazi sú ženatí, ale manželstvo môžu uzavrieť len pred kňazskou vysviackou. „Ak mu aj zomrie žena, nemôže sa znova oženiť,“ hovorí cirkevný analytik Imrich Gazda. Gréckokatolícki biskupi však ženatí byť nemôžu. „Môžu byť vyberaní len z celibátnych kňazov,“ hovorí Gazda.

Ak máte o tomto alebo podobných prípadoch viac informácií, môžete sa na nás obrátiť mailom na [email protected]

V prípade, že nám informácie chcete poskytnúť anonymne, podľa zákona č. 167/2008 o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve sme povinní zachovať mlčanlivosť o našom zdroji informácií.

RTVS na reportáži pracuje

Miroslav Kocúr v rozhovore pre Denník N povedal, že cirkev tlačila na televíziu, aby reportáž neuverejnila. „Biskup vyvinul obrovský tlak, riaditeľ televízie je pokakaný,“ povedal.

Reportáž nakrútil novinár RTVS. Televízia však odmieta, že by reportáž nechceli odvysielať pre tlak cirkvi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie