Denník N

Dáme peniaze a nazveme ju Fort Trump. Poľský prezident sa snažil pretlačiť trvalú americkú základňu v Poľsku

Americký seržant s poľským šálom v roku 2015 v Bialystoku. Foto – TASR/AP
Americký seržant s poľským šálom v roku 2015 v Bialystoku. Foto – TASR/AP

Donald Trump povedal, že Američania trvalú základňu na sever od Slovenska zvažujú.

Jeho taktika bola síce až príliš priehľadná, ale zjavne zafungovala. Poľský prezident Andrzej Duda prišiel na návštevu Washingtonu aj s cieľom posunúť dopredu túžbu poľskej vlády, aby Američania na ich území vytvorili stálu vojenskú základňu, akú inde vo východnej Európe nemajú. Donalda Trumpa sa snažil – podľa vzoru lídrov Saudskej Arábie či Číny – presvedčiť lichôtkami.

Už návrh Poliakov, ktorý zverejnili v máji, nadbiehal Trumpovi, keď citoval z jeho prejavu z minulého roka počas návštevy Varšavy. Okrem toho Poliaci povedali, že sú pripravení za základňu zaplatiť od 1,5 do 2 miliárd dolárov.

Duda pokračoval aj v utorok. Na tlačovej konferencii povedal, že by chcel, aby sa základňa volala Fort Trump – Pevnosť Trump. Americký prezident sa po týchto slovách pousmial.

„Dámy a páni, usmieval som sa, keď som sa rozprával s prezidentom. Povedal som mu, že by som bol veľmi rád, aby sme vytvoril trvalú americkú základňu v Poľsku, ktorú by sme volali Fort Trump,“ povedal Duda na utorňajšej tlačovej konferencii.

Med na uši

Poľský portál gazeta.pl napísal, že Duda mazal uši Donalda Trumpa medom. Výraz Fort Trump sa dokonca na chvíľu dostal medzi desať najtrendovejších výrazov na americkom Twitteri.

Trump na otázku trvalej základne v Poľsku povedal, že to Američania zvažujú. Viackrát však vyzdvihol, že Poliaci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie