Denník N

Kontajnery na Šafárikovom námestí končia, pritom mu dali nový život

Kontajnerový projekt Šafko oživil námestie a spojil dizajnérov, architektov aj neziskovky. Foto - Archív denník N.
Kontajnerový projekt Šafko oživil námestie a spojil dizajnérov, architektov aj neziskovky. Foto – Archív denník N.

Mohli ste si tam kúpiť domáci dizajn, zatancovať tango aj sa naučiť opraviť bicykel. Staré Mesto však definitívne rozhodlo, že zrecyklované lodné kontajnery na Šafku nechce.

„Preukázalo sa, že kontajnery sú tam umiestnené bez právneho titulu.“ Tak znie dôvod bratislavského Starého Mesta o rozhodnutí, ktoré zo Šafárikovho námestia definitívne vymaže projekt Šafko – skupinu zrecyklovaných lodných kontajnerov, ktoré po rokoch dali námestiu nový život.

Vlani ho založilo občianske združenie urban Kontakt – spojilo v ňom dizajnérov, architektov, umelcov aj neziskovky a dohodlo sa s vtedajšou starostkou Táňou Rosovou. Zmluva, ktorá mala platiť do roku 2019, však nenadobudla účinnosť a nový starosta Radovan Števčík dal projektu stopku už vlani decembri, druhý deň po nástupe do svojej funkcie.

Petíciu za zachovanie Šafka podpísalo takmer štyritisíc ľudí, od januára prebiehali rokovania, ako Šafko udržať.

Hlavným problémom kontajnerového centra sú podľa vedenia Starého Mesta chýbajúce právne povolenia – stavebného úradu, hygienikov, požiarnikov a inšpektorátu bezpečnosti práce. Žiadalo, aby si ich združenie vysporiadalo.

Kontajnery mali pôvodne z námestia zmiznúť už do konca minulého roka, dodnes tam síce sú, no takmer úplne znefunkčnené. Nový termín ich vypratania je 31. máj.

Kontajnery zmiznú, a s nimi aj nová identita námestia. Foto - Karol Kolčár.
Kontajnery zmiznú, a s nimi aj nová identita námestia. Foto – Karol Kolčár.

Dobrý nápad, nedobré riešenie

Oliver Kleinert, architekt a autor projektu Šafko hovorí, že sa Starým Mestom cítia podvedení a že rokovania s ním vôbec neboli konštruktívne. „Všetky podnety a návrhy ako situáciu vyriešiť, ktoré prichádzali z našej strany, boli zamietnuté. Nikdy sa mesto s nami nebavilo o tom, čo Šafko mohlo priniesť a aká vlastne bola jeho funkcia. Vždy to bolo len o kontajneroch.“

Už po prvom januárovom stretnutí so starostom prišlo občianskemu združeniu vymáhanie dane so spätnou platnosťou za používanie priestoru vo výške takmer 85-tisíc eur. Dôvodom malo byť „nesplnenie dohody o usporadúvaní kultúrnych akcií“. Krátko na to prišiel aj zákaz predaja akéhokoľvek tovaru od dizajnu po kávu.

„Tento projekt je u nás nový – preto sa ťažko definuje z právneho hľadiska. Staré Mesto nám na začiatku hovorilo, že stavebné povolenie nepotrebujeme, keď ide len o dočasnú stavbu. Nasledovali sme všetky ich pokyny a splnili, čo sa od nás vyžadovalo,“ hovorí šéfka Slovak Fashion Council a dizajnérka Dana Kleinert.

Dôvodom nevôle voči Šafku mali byť aj sťažnosti občanov, bývajúcich v okolitých domoch. Starosta Števčík im sľúbil zrušenie kontajnerov už vo svojej predvolebnej kampani. V Bratislavských novinách sa dalo dočítať o tom, že námestie „neslúži Staromešťanom, ale samospráva tu nechala umiestniť ‚odporné‘ kontajnery, kde sa predávajú ‚handry‘.“

Čo bude s námestím

Nateraz teda platí rozhodnutie, že kontajnery zo Šafka musia odísť ku koncu mája. Ich vlastníci chcú dosiahnuť aspoň možnosť ponechať ich tam, kým sa nepresunú na nové pôsobisko, aby nemuseli pre ne zabezpečiť prevoz a uskladnenie. Zároveň majú obavu o ďalší vývoj námestia.

„Celá diskusia s mestom bola veľmi zahmlená. Mám obavu, že skôr alebo neskôr tam príde stavebný projekt. Už v roku 2007 bol v územnom pláne navrhnutý vysoký obytný dom,“ hovorí Oliver Kleinert.

Vedenie Starého Mesta avizovalo, že v súvislosti s revitalizáciou námestia, ktoré sa po dostavaní električkovej trasy do Petržalky stane dôležitým dopravným bodom, plánuje vypísať verejnú architektonickú súťaž.

„Jej zadanie vznikne ako výsledok participatívneho procesu všetkých zainteresovaných subjektov v okolí,“ hovorí Nora Gubková z kancelárie starostu. Objekt, ktorý figuroval v územných plánoch z roku 2007, bol podľa referátu územného rozvoja v roku 2012 vypustený.

Čo bude s kontajnermi

Novým miestom pre kontajnery má byť pôvodne zamýšľaný projekt pod Mostom SNP. Všetko je v štádiu príprav, vzniklo nové občianske združenie a podporu má od primátora Iva Nesrovnala aj starostu Števčíka.

„Bude to rozmermi väčší projekt, opäť zložený z kontajnerov, ale spájať by mal väčší počet kreatívnych ľudí z rôznych oblastí. Bude sa volať The MOST. Neradi by sme však o ňom vraveli ako o pokračovaní či presunutí Šafka. Šafko vzniklo pre konkrétnu potrebu oživenia roky nevyužívaného zabudnutého priestoru v centre mesta s malo svoje poslanie,“ hovorí Kleinert.

„Zákaz Šafka prišiel naozaj zvláštne, lebo neponúka žiadne nové riešenie. Konajnery odídu a nebude tu nič. Možno sa stali byrokratické chyby, ale prečo sa na ne nedá nájsť riešenie? Toto je predsa pilotný projekt svojho druhu, ktorý do centra mesta priniesol ľudí, ktorí robia skvelé veci a dal im šancu,“ hovorí Tomáš Peciar z Cyklokoalície, združenia, ktoré zaujíma cyklistická a pešia doprava v hlavnom meste.

V kontajneri na Šafku robili workshopy, burzy starých bicyklov a videli debaty o tom, ako integrovať bicykle do infraštruktúry mesta. „Vo všetkých veľkých mestách podobné kontajnerové centrá fungujú, tu to nejde.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie