Denník N

Na boj proti korupcii nestačí marketingová politika

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre účinný boj proti korupcii je mimoriadne dôležitý politický líder, ktorý jasne a úprimne vezme túto agendu za svoju.

Oxfordský profesor ekonómie Paul Collier pred časom v eseji o téme korupcie upozornil, že dobré zákony a zodpovedajúce inštitúcie sú nutným predpokladom, ale na účinný boj proti korupcii treba aj niečo viac.

V mnohých krajinách existujú protikorupčné jednotky a v ostatných rokoch boli prijaté nové zákony a opatrenia na eliminovanie korupcie. Úsilie bojovať proti korupcii rôznymi inštitucionálnymi riešeniami je zjavné. Roku 2016 vtedajší britský premiér David Cameron dokonca inicioval prvý celosvetový samit proti korupcii.

Toto všetko, t. j. budovanie inštitúcií a prijímanie nových predpisov a opatrení, je dôležité, Collier však upozorňuje, že samo osebe to nepostačuje. Pretože účinnosť aj tých najlepších zákonov závisí od ľudí.

V Dánsku prevláda silný protikorupčný étos, takže politici túto tému nepotrebujú až tak zdôrazňovať. Iným príkladom je Taliansko, kde je na severe miera korupcie podobne ako v Škandinávii nepatrná, ale na juhu tej istej krajiny je korupčné správanie zaužívané a vysoká miera korupcie je tu porovnateľná s regiónmi juhovýchodnej Európy.

Korupcia ako prevádzková prax

Prieskumy ukazujú, že väčšina ľudí považuje korupciu za negatívny jav, avšak v praxi sa k nej napriek tomu uchyľujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie