Denník N

Pri ochrane vzácneho lesa v Nemecku, ktorý chcú pre uhlie vyrúbať, zomrel novinár

Rodina a známi nechcú zverejniť identitu novinára, ktorý zomrel po páde z dreveného mostíka. Foto: TASR/AP - Christophe Gateau
Rodina a známi nechcú zverejniť identitu novinára, ktorý zomrel po páde z dreveného mostíka. Foto: TASR/AP – Christophe Gateau

Pri policajnom zásahu v Hambašskom lese v Nemecku novinár spadol z visutého mostíka v korunách stromov.

Novinár a aktivista, ktorý dlhodobo sledoval dianie z Hambašského lesa v Nemecku, zomrel po páde z mostíka zaveseného medzi dvomi stromami. Po páde z dvadsaťmetrovej výšky bol letecky prevezený do nemocnice, kde na následky zranení zomrel.

Podľa svedkov sa snažil dostať k miestu, kde práve polícia zatýkala jedného z aktivistov.

Už šesť rokov v korunách stromov žijú ekologickí aktivisti a aktivistky z celého sveta a snažia sa tak zabrániť energetickej spoločnosti RWE, aby pokračovala vo výrube vzácneho lesa v prospech ťažby hnedého uhlia.

Minulý týždeň začala polícia s násilným vysťahovaním, ktoré masové protesty nezastavili. Stalo sa tak – dočasne – až po tragickej nehode.

„Nemôžeme teraz pokračovať, akoby sa nič nestalo,“ povedal na zvolanej tlačovej konferencii Herbert Heul, minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej Hambašský les leží.

Polícia násilne vysídľovala aktivistov a aktivistky z domov na stromoch. Foto: TASR/AP – Martin Meissner

Hambašský les je jedným z najstarších pôvodných lesov v Európe. Pod ním však leží veľká zásoba lignitu, alebo hnedého uhlia.

Z pôvodných asi 4-tisíc hektárov lesa zostalo po ťažbe energetickej spoločnosti RWE približne 200 hektárov, o ktoré sa vedie zápas.

Život v Dubovom mestečku

Po tom, ako až 90 percent lesa muselo ustúpiť ťažbe, a po tom, ako začalo hroziť, že celý les pre ňu padne, začali sa v roku 2012 v korunách stromov usádzať skupiny medzinárodných aktivistov a aktivistiek.

Za posledné roky vytvorili sieť domov priamo na stromoch, ktoré nazývajú ‚Oaktown‘, dubové mesto.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie