Denník N

Novým objavom rakúskej extrémnej pravice je hipster a Trumpov fanúšik

Martin Sellner. Foto - Wikipedia/Ptolusque
Martin Sellner. Foto – Wikipedia/Ptolusque

Aktivista Martin Sellner má len 29 rokov, ale jeho antiimigračné hnutie Generácia identity v Rakúsku naberá na sile.

Skupinka ochotníkov – imigrantov zo Sýrie, z Afganistanu a Iraku – práve na pôde Viedenskej univerzity predvádzala svoju hru s názvom Prosebníci (The Suppliants), keď na javisko vtrhol hlúčik pravicových aktivistov z hnutia Generácia identity (GI). Návštevníkov predstavenia nazvali pokrytcami a niektorých z nich poliali falošnou krvou.

„Prišli sme z krajiny strachu. Mysleli sme si, že nás zabijú. V mojej rodnej krajine je toľko krviprelievania a zabíjania, báli sme sa, že nás postihne rovnaký osud,“ komentovala incident z apríla roku 2016 jedna z vystupujúcich, Iračanka Ima. Naopak, líder rakúskej GI Martin Sellner prerušenie predstavenia zľahčoval: „Naozaj si nemyslím, že by boli ľudia traumatizovaní. Neviem o nikom, kto by trpel nejakými psychickými problémami,“ povedal Sellner pre BBC.

Od incidentu na univerzite ubehli vyše dva roky a 29-ročný Sellner, pre ktorého sú typické módne džínsy, okuliare s hrubým rámom a hipsterský výzor, má v Rakúsku čoraz viac sympatizantov. Tak ako drvivá väčšina mladých ľudí, aj on často pozerá do mobilu. No kým ostatní používajú moderné technológie najmä na komunikáciu s priateľmi, Sellner nahráva svoje monológy o zle, ktoré podľa neho spôsobuje multikulturalizmus, a varuje pred moslimami, ktorí chcú podľa neho ovládnuť svet.

https://www.youtube.com/watch?v=VK6h14l3A60

Nepovažuje sa za odporcu migrácie

Vo videách, ktoré zverejňuje na YouTube, ho často sprevádza jeho snúbenica Brittany Pettibonová, známa ako vlogerka a šíriteľka konšpiračných teórií.

Sellnera minulý rok pozvalo britské antiimigračné hnutie UKIP, aby vystúpil na jeho každoročnom mládežníckom zhromaždení. To vyvolalo také negatívne reakcie, až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie